Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво привлича туристите квартал "Яфо" в Тел Авив

Снимка: http://bg.wikipedia.org

В нашето забързано време често забелязваме само първата и последната точка на мястото, където искаме да отидем. Докато пътуваме с транспортното средство, сме вперили поглед в мобилния си телефон и дори не забелязваме откъде минаваме. Затова е истинско предизвикателство, когато имаме възможност да открием интересни и неочаквани детайли около дома си или на някое безкрайно познато място.

Балзак нарича скитането по градовете „гастрономия на очите“. От Часовниковата кула започват всички туристически маршрути в "Яфо". Екскурзоводите разказват за нея самата, а не за двете сгради от двете страни на кръстовището. Едната е един от най-луксозните хотели на стария град с прекрасен изглед към крайбрежието на Тел Авив. Зданието е строено за полицейски участък, където не веднъж са били пребивани едни от най-известните конекрадци на града. Когато двамата братя конекрадци забогатяват достатъчно, купуват сградата на мъченията си и я превръщат в хотел. Сградата е построена върху най-студения извор в региона и се налага непрекъснато да изпомпват водата. Водопроводите-охладители минават през складовете и дори през хотелските стаи.

Срещу нея са руините на някогашния турски конак, който еврейски бунтовници са взривили, за да освободят приятелите си, заключени в мазето. Рухнала е само едната част от конака. Останалата - и до днес е турски културен център с прекрасна гледка от чардаците му към морето. Винаги има интересни изложби и може да се сръбне турско кафе, варено на жар.

Тел Авив

В първата успоредна уличка се намира бутиков хотел.

"Под основите на хотела са останки от византийска църква от 7-ми век. Виждат се през прозрачния под. Сградата е принадлежала на гръцката православна църква, след това в нея е бил щабът на израелското контраразузнаване ШАБАК, още известно като Шин-бет. Нашият хотел е един от 17-те бутикови ханове с винарни в Израел. Срещу нас е османска постройка от 18-ти век. Сега е хамам и СПА. Казва се Шевет (племе). Стопаните ѝ са изследвали и прилагат ритуални къпания и процедури от 6 места по света. Например по метода на индианските шамани цялото тяло се намазва със счукани растения и мазнини. По египетска технология се прави кална баня с луга от Нил, турската баня е с основно изтъркване и масаж, а индонезийското предсватбено измиване е съчетано с пиене на чай от билки и специални прахове и с поставяне на горещи камъчета върху определени точки", каза администратора на рецепцията Аврам Пинхас.

Близо до хотела се намира „Д-р Шакшука“- един от известните ресторанти за специалитети. Трудно е да се ориентира човек в цялото разнообразие от кръчми. Според гида по ресторантите Гил Пинто най-интересен е ресторант "Пуа", в който най-неочакваното е не храната, а това че е и антикварен магазин.


"Столовете, масите, приборите, покривките, картините, въобще всичко може да се купи. Едва ли два пъти би видял човек едно и също обзавеждане. Самият Пинто кани хората да разгледат дома му. Гидът се възползвал, че вече повече от 20 години живее до известния бит-пазар „Шука пишпишим“ и е купувал стилни старинни мебели, картини, прибори. Домът му прилича на нещо между дворец и склад с красиви, но често несъвместими вещи".

На метри от хотела се намира сладкарница, край която винаги има огромна опашка. Твърди се, че там се произвежда най-вкусното кнафе (кюнефе) в Израел. Ние предпочитаме това, което друзите продават в приземния етаж на пазарния център "Дизингоф". Правят го с козе сирене. Но за вкусовете не се спори.

А на излизане на най-оживената улица край Старо Яфо - Ефет, може да се чуе тропот на конски копита. Конете са съвсем истински. Между къщите на арабския квартал, които са много нагъсто, има и конюшни, където и до днес отглеждат местна порода. Гордите притежатели на коне яздят най-често по кривите сокаци, но понякога излизат и там, където автомобилите търпеливо чакат в задръстванията.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна