Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради трима заразени служители:

Тестват за коронавирус цялата администрация на Сунгурларе /ОБНОВЕНА/

Резултатите ще са готови утре, сградата на общината е затворена за дезинфекция



Епидемиологично проучване и тестване в община Сунгурларе е започнало заради тримата заразени с коронавирус служители на администрацията. Това съобщи за БНР-Бургас директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров:

"Най-вероятно цялата администрация ще се тества. Те са около 30 души. Проучват се семейните им и професионални контакти. ще бъдат издирени и контактните от втори ред, ако някой прояви симптоми. Това предстои, доста работа има. Връчват се предписания за карантина, и днес продължават."  

Резултатите от тестовете ще станат ясни утре, уточни д-р Паздеров. Обсъждат се и скрининг на по-големи групи от населението. 

Тримата общински служители, които са дали положителни PSR тестове, са били в една стая в сградата на община Сунгурларе. Заразата е внесена отвън, смята кметът Георги Кенов:

"РЗИ и полицията провеждат разследване. Тримата са имали някакви оплаквания миналата седмица, потърсили са лекарска помощ, не е било споделено, забавени са нещата. Влизали са в кабинета ми. Единият е директор на дирекция, другите отговарят за строителството и обществените поръчки. Последната седмица този, който е по-зле, беше в болнични, не е присъствал. Но имат контакт, както със служители на общината, така и с граждани."  

Строги противоепидемични мерки са въведени на територията на Община Сунгурларе. Дезинфекцират се сградата на общината, улици и обществени пространства. Забранява се влизането и в 25 кметства в населените места до второ нареждане. Достъп ще имат само и единствено членовете на Общинския кризисен щаб. Работа спира социалният патронаж. Затварят пенсионерските клубове и детските градини. Преустановяват се всички масови мероприятия. На работодателите се препоръчва въвеждането на дистанционна работа и засилването на филтъра, а на жителите на общината да носят маски на всички обществени закрити и открити места. Дали ще бъдат взети още по-драстични мерки като затваряне на града, ще зависи от резултатите от тестовете, уточни кметът на Сунгурларе. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна