Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската полиция: Нападението в Рединг е терористичен акт

При атаката с нож бяха убити трима души, а други трима - тежко ранени

| обновено на 21.06.20 в 18:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция обяви, че нападението с нож в южния английски град Рединг, извършено снощи, вече е квалифицирано като терористичен акт.

След известно колебание и първоначално становище, че нападението не е свързано с тероризъм, в ранния следобед бе съобщено, че Отделът за борба с тероризма поема изцяло разследването.

В декларация на заместник шефа на местната полиция Дийн Хейдън се посочва, че "инцидентът е терористичен акт".

Няма пострадали българи при нападението в Рединг, съобщи Министерството на външните работи.  Българското посолство в Лондон е във връзка с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с мисията ни в британската столица на следните телефони: +44 20 7581 3144, +44 20 75849400.

Трима души бяха убити и трима бяха тежко ранени при атаката с нож в парка "Форбъри гардънс " в Рединг снощи.

Полицията е задържала на местопрестъплението 25-годишен местен жител и заяви, че не издирва други заподозрени за нападението. Арестуваният е либиецът Хаири СаадаллахИзвестно е, че той е лежал за кратко преди време в британски затвор за не особено сериозно престъпление, което не е било свързано с тероризъм.

Мъжът е нанесъл прободни рани, най-вече в областта на шията и врата, на посетители на парка. След това е бил повален от полицай и арестуван.

Претърсено е жилище в Рединг на около 3 километра от „Форбъри гардънс“, в което  е живял нападателят.

От полицията уточниха, че проведеният по-рано в парка антирасистки протест няма общо със случая.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е ужасен и отвратен от нападението в Рединг и че правителството ще предприеме необходимите стъпки за предотвратяването на такива прояви в бъдеще.

„Ако има поуки от станалото, ще си ги вземем. Ако трябва да внесем промени в правната ни система, за да предотвратим такива случаи в бъдеще, няма да се поколебаем да вземем мерки, както направихме с автоматичното ранно освобождаване на осъдени за тероризъм“, каза Джонсън.

Механизмът, по който осъдени за тероризъм бяха освобождавани предсрочно от британските затвори, бе отменен през февруари тази година, след като 20-годишен нападател, пуснат наскоро от затвора, намушка трима души в Южен Лондон.

Междувременно по-рано днес от Манчестър съобщиха за убит 36-годишен мъж при стрелба в района на Moss Side.

Друг 21-годишен е в критично състояние в болница, с опасност за живота. Подробностите за инцидента са оскъдни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени