Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаири Саадаллах, бежанец от Либия, е обвинен за нападението в Рединг

Полицай е на пост близо до „Форбъри гардънс", където беше извършено терористичното нападение в Рединг, Великобритания, 21 юни 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция разкри името на извършителя на вчерашното нападение в английския град Рединг, при което загинаха трима и бяха ранени други трима душиТова е 25-годишният Хаири Саадаллах, бежанец от Либия.

В изявлението на полицията се казва, че Хаири Саадаллах, който бе обвинен в терористичен акт, е местен жител и не се издирва друг, свързан с инцидента в парка „Форбъри гардънс“ в Рединг.

Саадаллах е бил веднъж в затвора за провинение, което няма връзка с тероризма. През 2019 година той  е попаднал в радара на силите за сигурност като човек, който обича да пътува в чужбина и потенциален извършител на терористични нападения, но проведеното разследване не е довело до нищо повече.

Свидетели в Рединг разказаха за преживения ужас при вида на нападателя с голям нож в ръка, нахвърлящ се върху седнали на земята хора в парка.

Двама от тримата ранени днес бяха изписани от болницата.

Премиерът Борис Джонсън осъди „отвратителния и ужасяващ акт“ в Рединг и обеща „промени в закона, ако са необходими такива, за да не се повтаря това в бъдеще“.

Убийствата в Рединг са трети терористичен акт във Великобритания, откакто нивото на заплаха от тероризъм бе понижено на 1 ноември миналата година на „значително“, което означава, че нападения са вероятни, но без пряка опасност за живота.

Полицейски служители събират цветята, оставени край парка, където беше извършено нападението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени