Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът в Израел се съживява

Тел Авив
Снимка: bg.wikipedia.org

Макар и бавно израелският туризъм са съживява след месеците на изолация заради коронавируса. След селския туризъм и заведенията за хранене, врати отвориха и някои едноетажни хотели и вилни селища. Заради 14-дневната карантина за всеки, който влиза в Израел, почти няма  чужди туристи - дори на поклонническите места. Затова туристическите бюра се реорганизират и ориентират към  вътрешния туризъм.

„Заповядайте на нощен тур с фенери“- гласи покана за екскурзия от крайморския курорт Ашкелон, който е на по-малко от 9 километра от ивицата Газа. Поканата е за семеен туризъм. В кръга от светлината на фенера попадат всевъзможни дребни животинки и насекоми, а водачът е биолог. Всяко семейство има свой фенер и се спазва разстояние от 2 метра между тях.

В Яфо екскурзиите са под знака на старите и нови легенди

Маршрутите са създадени за младежи, пристигащи от чужбина. Сега гидът Янив Фирер го е адаптирал за семейства от цялата страна. При екскурзията е задължително спазване на социалната дистанция:

„Три легендарни места посрещат всеки дошъл на пристанището -  скалата, на която жителите на града са превързали Андромеда, в която Персей се влюбил, след като я спасил от чудовището. Второто е мястото, където китът е изплюл Йон. И третото - където апостол Петър е съживил местното момиче Тавита. Интересно за туристите е средиземноморското пристанище Яфо. Всеки може да седне на пейките край морето. Стрелка показва, че на нея могат да се заредят и мобилните телефони. Пейките са със слънчеви батерии. Те могат да дават информация и за различните показатели на въздуха“, каза Янив Фирер.

Но това е отскоро. До преди години пристанището беше запустяло.

„Негови властелини бяха рибарите, някои от които вече десето поколение носят морски дарове с малките си лодки. Яфо беше и царството на морските скаути. В ремонта е използван новоразработен вид бетон, който не вреди на морските обитатели, както и боя, безвредна за морето. Но най-голямото постижение е малката електроцентрала, използваща силата на прибоите. Изградена е на буните, защитаващи пристанището“, подчерта Янив Фирер.

Скитане по кръчмите е любимо за Тел Авив

В града, който не заспива, има заведения за всеки вкус и всеки джоб.

Гидът по гурме-туризъм Леон Елиау каза, че най-търсени са маршрутите, свързани с морската кухня и вегански турове. Докато при морските дарове всичко трябва да е прясно и истинско, то има ресторанти, в който могат да се поръчат пържола или торта със сметана. Вкусът е много близък, почти същия като на животинските продукти, но всичко е на растителна основа. Веганските храни са една от основните насоки на израелските хранително-вкусови стартъпи.

За съжаление принудителната ваканция докара до фалит няколко знакови заведения в крайбрежната зона на Тел Авив, които имат десетилетна история. Полицията не позволи струпване на много хора в заведенията, нито хранене навън, на тротоара.

От началото на юли се възстановяват и двудневните екскурзии

В Юдейската пустиня ще се спи на палатки, опънати от организаторите. Предвидено е и посещение на църкви и манастири около местата на първите пустинници в света.

Засега са възстановени някои туристическите маршрути на открито, за други се набират кандидати. Но всичко зависи от разпоредбите на правителството, защото случаите на заразени с корона-вирус в последния месец рязко се увеличават. През юли се очакват и политически вълнения, което също не може да не се отрази върху туризма.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна