Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Костов: Трябва да работим не със страх, но с разум задължително

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Имат ли болниците изгода, най-вече финансова, от това да лекуват болни с коронавирус. На този въпрос, който широко се коментира през последните месеци в условията на епидемия от Covid-19, отговори в ефира на „Хоризонт“ д-р Димитър Костов, който е директор на МБАЛ в Шумен:

„Финансовите постъпления в болницата за тези пациенти са по две линии -  едната е по договор със Здравната каса, с което се заплаща лечението на пациента по тази клинична пътека, която е с цена 618 лева... До момента тези пациенти пролежават около 20 дни в болницата. Тоест се пада около 30 лева на ден, което би трябвало да покрива разходи по труд, медикаменти, битови разходи… Не може да покрие тези разходи тази сума.

Освен това знаете, че  по друга линия се получават пари за заплащане на персонала, който обслужва тези пациенти...Към заплатите. Те не влизат в бюджета на болницата. Те са насочени точно към тези хора, които работят c тези пациенти“ , обясни начинът на финансиране д-р Костов, като подчерта, че при лечение на пациенти с коронавирус всъщност болницата е на загуба.

Той даде пример с лечението в Шуменската болница на чужд гражданин с Covid-19 – разходите за този пациент са били към 4200 лева, което е доста повече от стойността на пътеката от 618 лева.

„От 25 пациенти, които сме приели до момента (в МБАЛ –Шумен с коронавирус) няма такива, които да леки пациенти – всички са тежки, с продължително лечение, част от тях са освен това неосигурени, за тях не получаваме никаква сума. Така че не мога да кажа, че печелим – напротив, болницата само губи от тези пациенти“, обобщи ситуацията в Шуменската болница д-р Димитър Костов.

Той коментира и въпроса за PCR тестовете на пациентите, които постъпват в болница, като отбеляза, че голяма част са тези, които постъпват по спешност и няма как тестовете да се правят предварително.

Това е въпрос на финансиране, но не само, изтъкна медикът: “75% от пациентите, които постъпват в нашата болница, са по спешност….Тъй като те постъпват по спешност, съответно някои от тях се оперират в рамките на първия-втория час, значи, че е невъзможно в това време да излезе PCR тест, така че риск винаги съществува“:

„Винаги казвам, че трябва да работим не със страх, но с разум задължително“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна