Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Ангелов: В нова ситуация сме, европарите ще вървят с изисквания за реформи

Втората актуализация на бюджета няма да е последна за годината, смята икономистът

Георги Ангелов
Снимка: БГНЕС

Втората актуализация на бюджета влиза в пленарната зала на Народното събрание на първо четене. С нея се предвижда увеличение на максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава. Целта е да се включим в два общоевропейски инструмента за отговор на кризата с коронавируса.

“Може би това няма да е и последното пипане на бюджета, най-вече защото знаете, че ЕС подготвя още нови спасителни фондове и нови фондове за възстановяване, които все още не са договорени, но идеята е, ако може да се договорят и да влязат в сила още от есента". Това каза пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество“ и допълни:

“Съответно там също България ще трябва да има известен, макар и минимален принос, което също минава през актуализация на бюджета, както и в настоящия случай. Защото в момента говорим за фонда SURE, който е точно за подпомагане на страните, на техните системи за подпомагане, точно като нашата мярка 60 на 40 - подпомагане на бизнеса, за да не уволнява работници и служители. Та този фонд е първият от цялата редица, той е за около 100 млрд. евро, където България ще даде минимална гаранция от около 100 млн. евро, но ще има достъп потенциално до милиарди“.

Условията

“Сегашният фонд е строго фокусиран само върху мерки, които запазват работни места, това ще бъде основният критерий. Но за Фонда за възстановяване от 750 млрд., който в момента се обсъжда, там знаете, че има един сблъсък между южните и северните страни за размера на фонда и как да бъде направен, но изглежда се отива към компромис, при които наистина ще има такъв голям фонд - може би не 750 млрд., но нещо значително.

Но в замяна тези страни, които ползват средства от фонда, особено безвъзмездни средства, ще трябва да правят реформи - не само икономически, на пазарd на труда, бизнес средата, но говорим и за реформи в съдебната система, въобще върховенството на закона, обвързването на еврофондовете с върховенството на закона“, каза още Ангелов и отбеляза:

Това е нещо, което досега не сме имали като ситуация - парите ще вървят с изисквания за реформи - и секторни реформи, и структурни реформи, които да променят като цяло средата за бизнес“.

Интервюто с Георги Ангелов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна