Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидарност в културата: как да направим в домашни условия забавни същества

Изкуството помага в условията на пандемия с новия проект на Анжела Минкова

10
Снимка: Анжела Минкова

Проектът на Анжела Минкова „Да направим същества с парчета от всемирната хармония“ е създаден по време на изолацията вследствие на разпространенията на новия коронавирус. Художничката провежда онлайн обучение и в кратки видеа споделя дългогодишния си опит в нестандартното правене на малки фигурки от естествени материали.

„От доста години в работата си като художник използвам част от моите пластични произведения – асамблажи, всякакви материали, които събирам от различни места. Те са от всякакво естество и материи - камъчета, миди, всякакви черупки, мъниста, кори, копчета, парчета теракота, клони, дантели, пера, стари бижута, парчета дърво, парчета счупени чинии, чаши и друга керамика, стъкълца, изгорели крушки, стари ключове, монети, пирони, капачки, кости, дъсчици, пружини, механизми от часовници, костилки от различни подове, метални елементи, части от кукли или играчки, картони и много и други на пръв поглед непотребни обекти на човешката и природна дейност.

В процеса на хрумването ми и работата ги съчетавам в неповторими асамблажи, като развихрям въображението си, вдъхвам живот и те го заживяват. Правила съм и изложби с подобни скулптурни обекти.“, споделя Анжела Минкова.

В заниманията се включват деца и възрастни, които с подбрани от тях материали създават своите малки фигурки.
По време на виртуалните срещи художничката показва целия процес и технологията на изработване на пластичните същества, които развихрят въображението на участниците и им помагат да се почувстват по-добре.
Вече има създадени и колективни произведения от членовете на цели семейства.

Предстои да бъде организирана виртуална изложба от всичките произведения на участниците.

Проектът „Да направим същества с парчета от всемирната хармония“ е подкрепен от програма „Солидарност в културата“ на Столична община.

Видеоклиповете, с онлайн уроците на Анжела Минкова, може да гледате тук.

Снимки в галерията: Анжела Минкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна