Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ няма да подкрепи поправки в Закона за биоразнообразието

Ивелина Василева
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да подкрепи предложените от коалиционния партньор Валери Симеонов промени в Закона за биологичното разнообразие, които на практика изключват мнението на научната общност и предвиждат собствениците на земи да имат решаващ глас при определянето на дейностите в териториите от „Натура 2000“. Решението обяви на брифинг председателят на комисията по околна среда в Народното събрание Ивелина Василева.

Реакцията на ГЕРБ идва след вчерашните масови протести на природозащитници срещу готвени поправки в закона за биоразнообразието, които отслабват защитата за зоните от „Натура 2000“.

Ивелина Василева от ГЕРБ обяви: „Знаете, че във фазата между първо и второ четене на законопроекта бяха внесени предложения от Валери Симеонов и група народни представители. Ние от ГЕРБ няма да подкрепим тези предложения“.

Проектът за промени, внесени от Валери Симеонов, предвиждат да се запише, че биологичното разнообразие е неразделна част от националното богатство и опазването му е приоритет и задължение за държавните и общинските органи и гражданите, съобразявайки се с икономическите, социалните и културните изисквания, както и с регионалните и местни условия, а националната екологична мрежа да цели и съвместяване на природозащитните цели с целите на устойчивото развитие на местните общности. Законопроектът предвижда още и научните данни за ценните за Европа видове и местообитания да бъдат задължително предоставени на държавата, независимо кой с какво финансиране ги е събирал. С това на практика ще се даде власт на екоминистерството да променя зоните от „Натура 2000“, без да се взима предвид становището на научната общност. Срещу това се противопостави ГЕРБ:

„Изключително важно е, това е духът на екологичното законодателство, да се опира на научното мнение, на научните становища, анализи и данни“, каза Ивелина Василева и подчерта:

„Не подкрепяме каквито и да било предложения за промяна на обхвата на мрежата“.

Още във вторник Ивелина Василева организира „кръгла маса“, на която ще присъстват всички заинтересовани страни по този законопроект.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна