Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дамян Дамянов: Дългосрочно решение ще е да се спре потреблението на незаконна дървесина

Инженер Дамян Дамянов
Снимка: Елена Кортел

"В последните години има съставени над 200 акта на 20 системни нарушители. Те са познати на МВР и прокуратурата, но най-вече на обществеността, която купува от тях на по-ниски цени дърва". Това каза пред БНР Дамян Дамянов - директор на Югозападното държавно предприятие. По думите му тези бракониери продават дървесина и на дървопреработвателни предприятия. Той посочи, че нарушенията се увеличават и за последните два месеци има отсечени над 250 дървета, което е 5 декара гора - 60-годишна. 

Според Дамянов единственото дългосрочно решение е да се спре потреблението на тази незаконна дървесина, за което трябва съдействие на институциите.

В предаването "Преди всички" Дамянов коментира, че статистиката показва, че една част от съставените актове за административни нарушения не се заплащат, друга се заплащат, защото глобата не е много висока:

"От гледна точка на прокуратурата това са маловажни нарушения, които не могат да представляват състав на наказателно производство. И нарушителите продължават да обезлесяват Предел, това е тъжната история".

Директорът на Югозападното държавно предприятие посочи, че в цяла Европа има бракониери, но те са по-малък процент и там глобите са по-големи от тези в България и посочи, че у нас паричното наказание за физически лица е между 500 и 1000 лева:

"При организирана дейност, каквато е в Разлог - там е организирано доставяне на строителна дървесина и дърва за огрев. Работейки на черно, хората изкарват достатъчно средства, за да могат да плащат актовете за административни нарушения". Той беше категоричен, че всички в Разлог знаят кои са бракониерите.

Дамян Дамянов уточни, че е засилено присъствието на мобилните звена и ще осигурят и на жандармерията, за да подпомагат дейността на горските служители в района на Предел.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Дамян Дамянов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени