Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници настояват да бъде прекратен снимачният процес в защитените зони

Силистар
Снимка: Фейсбук

Отворено писмо - петиция "МОРЕ БЕЗ БЕТОН" събира подкрепа в социалните мрежи. Опазената дива природа е не само наше конституционно право, но е и незаменимо условие за здравословен и качествен живот и за развитие на поминъци като селско стопанство и устойчив туризъм, се казва в писмото.

Повечето строежи - скандални, които виждаме по българското Черноморие са в зони от НАТУРА 2000, коментира Вера Стаевска от инициативата "Зелени Закони".

"И Синеморец, и Алепу, и Иракли, и множество други незаконни строежи попадат в НАТУРА 2000 и виждаме, че тази европейска природозащитна мрежа в България не успява да защити природата от застрояване. Това, което можем да направим е наистина да бъдем като граждани обединени и да не си мълчим, защото година след година отиваме на едни и същи места и те са променени, все повече губим от това, което ни привлича към морето - пейзажа, чистия хоризонт, свободата", подчерта в предаването "Хоризонт до обед" Вера Стаевска. 

Природозащитниците възразяват срещу разрешението за втора поредна година за заснемането на телевизионното шоу "Игри на волята". Издадени са съгласувателни писма от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас през 2019 и 2020 година на продуцентска компания "Олд скул" ООД, с които се разрешава заснемането на телевизионното шоу "Игри на волята" в защитени територии по българското Черноморие. Тази година е извършено заснемане на плажа Силистар, който е в защитена местност, но не са наложени санкции за достъпа на автомобили до него, дори се извършва комерсиална дейност като се събира такса паркинг, каза Стаевска.

"Там има наистина ценна природа, която не само на хартия, а и на практика трябва да бъде опазвана от всички нас. В случая "Игри на волята" не са направили на Силистар нещо повече отколкото обичайната концесия, обичайните туристи, това подлежи на проверка", коментира Вера Стаевска. 

Природозащитниците настояват да бъде прекратен снимачният процес в защитените зони.

"Да бъде изискано да се възстановят нанесените през 2019 година щети на природата, незаконният път трябва да бъде залесен с местни видове и унищожените екземпляри от Червената книга да бъдат възстановени, доколкото е възможно", подчерта Стаевска.

Природозащитниците настояват да бъде спряно издаването на разрешителни за строеж в Алепу и Синеморец.

"Ние не искаме да бъде временно спрян процесът и да се замажат очите ни, ние искаме наистина тези строежи да бъдат спрени и природата рекултивирана, и да се каже ясно, че в защитени зони от НАТУРА 2000 и в защитени национални територии не може да се строи", изтъкна Вера Стаевска.

Интервюто на Валерия Николова с Вера Стаевска можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна