Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Жени Янева и Яна Стойкова

Жени Янева (вляво) и Яна Стойкова
Снимка: личен архив

„Teen Station“ е младежка медийна мрежа, която обединява ученици от цялата страна. В нея участват над 200 човека, които пишат и говорят за градска култура, изкуство, наука и за много музика. Младежите в мрежата имат ментори – познати и утвърдени имена в журналистиката. Имат и редакторите. Именно тях „Мрежата“ представи в авторската си рубрика „Младите в журналистиката“.

Яна Стойкова е главният редактор на „Teen Station“. Пише статии за актуалните, но и за позабравените проблеми в обществото – нашето и глобалното. Води и подкаст. Под текстовете си се подписва като „широкоскроен музикален сноб, любител мултиинструменталист и хоби философ“. Философията не ѝ е точно хоби, тъй като я изучава и благодарение на нея се учи как да вижда невидимото.

Жени Янева е зам.-главният редактор на „Teen Station“. Макар вече да практикува журналистическата професия, кандидатства за нея. Пише активно за младежката мрежа и също толкова активно участва в изграждането и администрирането ѝ. Жени е и автор в Наръчника за създаване на съдържание за социалните мрежи. Проект на УНИЦЕФ, който цели да запознае младите, а и не само, с това как да разпознават правилната от грешната информация и как да битуват в онлайн пространството.

Яна и Жени осъзнават отговорността, която носи журналистиката и нямат нищо против да се нагърбят с нея. Имат какво да кажат и искат да бъдат чути. Осъзнават, че са едва в началото на дългата, трънлива и неясна медийна пътека, но въпреки това се поели по нея. Защо и как виждат те отражението на думите в медиите – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени