Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паметта се пълни

Веселин Боришев
Снимка: личен архив

Веселин Боришев, фоторепортерът на Клуб „Z“ ,се захваща напълно случайно да пълни… паметта и почти на игра създава своя страница във ФБ, която носи името „О, спомняте ли си госпожо!“ Заглавието е подвеждащо и в това е чарът му. Преодолее ли това, любопитният сърфист в онлайн мрежите, попада в историята на прехода, за да проследи метаморфозите на политическия ни живот и участниците в него.
Фотографската памет на Веселин Боришев е огромна и тя ни припомня хора, участвали в събития отпреди 20-30 години. Снимките, които публикува фоторепортерът, са придружени с актуални коментари. „Превърнах се в новинар“ – споделя Веселин и добавя: „Играя пинг-понг с времето и това ми харесва“.

Защо го прави ли? „Защото – казва той – страдам от чувство за вина, че съм допуснал да се случи времето, в което живеем. И защото бих искал да напомня на водещите личности в страната ни, че не бива да забравят миналото си“.

Една от най- често употребяваните думи в момента „ фотошоп“ Боришев коментира така: „Фотошопът е техника във фотографията, която може да замаже нещо, да добави нещо. В последните няколко години ние живеем в тотален фотошоп. Така наричам подмяната, на която сме свидетели и в която искаме или не – участваме.“

Кога един фоторепортер е успешен? „Когато е умен и това е първото условие, второто е да има морал“ – отговаря Веселин Боришев.

А кога трябва да спре да снима питам фотожурналиста, записал в биографията си войната в Ирак и Афганистан, ужаса на Беслан: „Когато се разплаче“ ми отвръща той.

Разговор за журналистиката, за обективността, за края на професията, за безценната памет на фотографията, за книгата която иска да издаде, можете да чуете във звуковия файл, който следва.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020