Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращават музиканти в камерен окестър "Дианополис"

Камерен окестър "Дианополис" в Ямбол е създаден през 1968 г.
Снимка: Фейсбук

5 музиканти от камерен окестър "Дианополис" в Ямбол са освободени от работа, сред тях е и ръководителят Константин Илиевски. От януари 2020 година Илиевски е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио.

Като причина за освобождаването на музикантите е посочена кризата с коронавируса, каза за БНР Константин Илиевски. Освободените щатни бройки са 2, съобщи Енчо Керязов, акробат, заместник-кмет на Ямбол.

"В администрацията има ясна визия как да оптимизираме разходите и най-важното, което е - да повишим ефективността чисто в творчески план. Затова на първо място предлагаме оркестър "Дианополис" да бъде поет от Красимира Султанова, която видимо е мотор на оркестъра. Освен това разчитаме на помощта на нейния брат Георги Султанов. Всички знаем, че този оркестър е създаден от техния баща и те са наследници, няма как тези хора да не милеят за този оркестър", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Енчо Керязов.

Според Енчо Керязов не може да се запази мястото на Константин Илиевски, тъй като той не работи в България. Ще бъде обявен конкурс за нов диригент, подчерта Керязов.

Константин Илиевски коментира, че не може да бъде обвинен в неизпълнение на ангажиментите за последните 6 години:  "Дори бих искал да кажа, виждам в пространството, в което съм споделил какво се случва, подкрепата на цялата музикантска общност, което доказва, че съм свършил своята работа, не само художествено, но и административно, организационно като план стратегически." 

Интервюто на Ирена Гъделева и Валерия Николова с Константин Илиевски и Енчо Керязов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна