Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Летните занимания за деца в Израел

Йерусалим
Снимка: EPA/БГНЕС

Настъпи лятото, сезонът на приятните приключения , когато деца и родители могат да отдъхнат заедно на прекрасни места. Така е било винаги, но не и тази година. Мнозина почиваха от работа принудително през март и април заради пандемията и сега нямат отпуски.

През юни започна работа новото правителство на Израел. Първото, с което се сблъска новият министър на просветата Йоав Галант, бе съдебен спор с учителите. Те бяха работили онлайн по време на коронаваканцията и сега настояват да излязат в полагащия им се отпуск навреме. Министърът държеше да удължи учебните занятия до края на юни. Стигна се до арбитраж и профсъюза на учителите спечели.

Всъщност става въпрос за 9 работни дни. Летището и границите на Израел са затворени и учителите не можеха дори да пътешестват през „спечелените „ дни. След тях идва времето на градските лагери. Тази година правителството е обещало те да продължат от началото на юли до средата на август, за да даде възможност на родителите спокойно да работят.

За малките ученици първите две седмици са напълно безплатни. След това - са субсидирани. Но навсякъде цената е с около 20 на сто по-висока спрямо миналата година. Хранителите продукти са доста по-скъпи, а на децата им се полагат сандвичи, а на някои места и обяд, включени в цената. В израелските семейства има по 3-4 деца.

Много привлекателни са тези лагери. В програмата им влиза от учене на английски в игрова форма до курсове за управляване на лек самолет- за гимназисти, от практикуми по готварство и украса на торти до курсове по програмиране и математика и физика в групи към университетите. Специално място е отредено на подвижни игри и спорт - елементи задължителни, независимо какъв е профилът на лагера.

Въпросът е как всичко това ще бъде съчетано със затягащите се мерки заради увеличаването на болните от Covid-19 и не на последно място кой и при какви условия ще бъде ръководител в тези лагери. Някои учители нямат нищо против да поработят през лятото при много по-високо заплащане от обичайното. Има и студенти, решили да съчетаят стаж по специалността си с печелене на част от парите за таксата си за учене.

За това разказва Яел Нир, начална учителка в държавно училище:

"Може моята теза да не е много популярна, но смятам, че за малките ученици обучението „он лайн“ не е подходящо. Децата имат нужда от нашето физическо присъствие и от това на съучениците си. Разбира се, че имам нужда от почивка, но ще работя цяло лято. Искам да компенсирам за учениците си липсата от пролетта, а и не се знае как ще изглежда следващата учебна година. Ходенето на училище не е само начин за предаване на младото поколение на натрупаното знание, но и за социализирането му. Затова дори забавленията, но общо, с другите деца, са много важни".

Децата се нуждаят от навици, които им създаваме. Тази година бяха по-дълго със семейството си. Не само че децата можаха да опознаят родителите си, но и родителите опознаха своите наследници, каза Инбал Пинто, преподавателка в частно начално училище:

"През други години по време на летните градски лагери водехме учениците на различни забавления. Тази година дори на басейн ще се въздържим да ги заведем. Трябва да избягаме места, където се струпват много хора. Затова под друга форма продължаваме обучението. С филмчета, различни игри и създаване на ситуации ще усъвършенстваме английския им език. Работим с един университет, където на учените им е необходим свежия, детски поглед към ситуации, свързания със стартъпи. Но това обогатява и децата, които навлизат в най-важната област- иновациите. Имаме прекрасен двор с площадки за тенис и баскетбол. И на групи децата ще практикуват и тези спортове."

Репортажа на Искра Декало можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020