Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Мохамед Халаф: Сирия е в икономически колапс

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Нови американски санкции срещу сирийското правителство заради предполагаеми престъпления по време на деветгодишната гражданска война влязоха в сила.

Известни като “Закона за Цезар” те имат за цел да възпрепятстват всяко чуждестранно лице, което има обща дейност с правителството на Сирия, както и с иранското и руското присъствие в страната.

Законът, одобрен през декември 2019 г. от президента Доналд Тръмп, предвижда налагане на санкции срещу основни сектори на сирийската икономика, Централната банка на Сирия, висши чиновници и лица от обкръжението на президента Башар Асад, както и срещу държавни или частни организации, които сътрудничат с Дамаск.

Названието на “Закона за Цезар” идва от псевдонима на сирийски военен, избягал през 2013 г. от страната. Предполага се, че той е предал на западни правозащитници факти за насилието в сирийските затвори.

Според журналиста Мохамед Халаф целта на закона е да се упражни натиск върху Сирия и Русия, за да се постигне съгласие за съставяне на преходно правителство, което да управлява страната в преходния период.

"Законът съдържа санкции срещу петролната индустрия и срещу Централната банка на Сирия, защото е обвинена в пране на пари", поясни Халаф в предаването "Хоризонт до обед". Според него Сирия е в икономически колапс.

"Доларът беше преди 5 месеца 500 сирийски лири, в момента вече надхвърля 4 хиляди. Това означава, че гражданите губят 80% от доходите си, не могат да посрещнат предизвикателствата на живота", допълни Мохамед Халаф.

Този закон ще има голямо отражение върху предстоящите събития в Сирия и в Близкия Изток, прогнозира журналистът.

Интервюто на Ирина Недева с Мохамед Халаф можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна