Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на чешката култура в Балчик

Снимка: архив

За четвърта поредна година в Държавен културен институт Културен център „Двореца“ в Балчик ще се проведе Седмица на чешката култура. Началото ще бъде поставено на 6 юли в галерия „Тунела“ с изложба на стъклени пластики. Експозицията е плод на поредица от пленери в „Двореца“ на Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи. 

Всички изящни творби са създадени от ученици и техните учители, открили вдъхновение сред забележителностите на архитектурно-парковия комплекс. Изложбата е отворена за посетители до 12 юли. На същата дата е и концертът, с който Седмицата на чешката култура ще бъде закрита. 

В Каменната зала ще прозвучат творби на Моцарт, Сен-Санс, Форе и др., в изпълнение на семейното трио: Иржи Пивоварчик - кларинет, член на Ensemble Flair в Острава, Маркета Пивоварчикова - флейта и 15-годишната Варбора Пивоварчикова - пиано, която учи в гимназията на Валашске Мезиржичи. Към тях ще се присъедини българската пианистка Биляна Енева. Входът за концерта е свободен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна