Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: НСО е остатък от тоталитарното минало

Тя беше замислена и създадена като една безконтролна служба, категоричен беше той

Бойко Ноев в студиото на БНР
Снимка: БНР

"НСО е не просто служба, а явление - остатък от тоталитарното минало и няма място в съвременната архитектура на националната сигурност на България". Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО. Категоричното му мнение е, че охранителните служби в държавата трябва да са към Министерството на вътрешните работи. 

Ноев изрази съжаление, че в дебатите, които се състояха покрай структурните промени в МВР, не се дадоха отговори на принципните въпроси, "защото съществуването на НСО е политически, а не структурен или експертен въпрос":

"Не се дадоха отговори на въпроси, които дразнят гражданите всеки ден, включително защо се охраняват Ахмед Доган и Делян Пеевски, защо с нашите пари се охранява техният бизнес. Защо продължават да се ползват с привилегии Цецка Цачева и Димитър Главчев? Защо офицери служат като портиери в Народното събрание, в Министерския съвет или в президентството? Защо за двама-трима висши държавници се поддържа над 1000 души персонал?".

В предаването "Нещо повече" Бойко Ноев припомни, че президентът Румен Радев беше обещал да се направи ревизия на НСО, но "всичко потъва и се покрива":

"Основният проблем на НСО е, че тя беше замислена и създадена като една безконтролна служба".

По думите на Ноев не е проблемът в това дали НСО да бъде в МВР, или да е под ръководството на президента заради някакъв баланс. Според него проблемът е в това как функционира държавата, в която в структури на МВР и ДАНС "под похлупака на секретността" охранители от миналото, които сега са ръководители, правят каквото си искат.

"Няма баланси, тази структура е обречена на провал. Ако реши Бойко Борисов, утре ще приемат закон и НСО ще стане нещо друго - може да му стане някаква лична служба. Той може да направи каквото си иска и гласуването в парламента днес го доказа". 

Бойко Ноев определи като неясно ветото на президента върху разпоредби в закона за МВР, отхвърлено днес от парламента:

"Не разбрах срещу какво той е против", каза бившият министър на отбраната.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна