Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19

Снимка: Георги Цветков

Лекуван от бронхопневмония пациент е записан като болен от Covid-19.

44-годишният Атанас от Хасково, който живее и работи във Франция от 22 години, се е завърнал в България на 11 юни. Почувствал неразположение, което продължило 10 дни и след като лечението с витамини и антигрипни препарати не дало желания резултат, при преглед бил посъветван да си направи тест за Covid-19. Бързият тест бил отрицателен, вторият PCR тест - положителен и трети, направен в болницата, се оказал отново отрицателен. В инфекциозното отделение мъжът е лекуван от двустранна бронхопневмония и е изписан с такава диагноза. В системата обаче се води, че е бил болен от Covid-19.

Атанас твърди, че не е бил болен от Covid-19. Лекували са го само за двустранна бронхопневмония. Изписан е на шестия ден от инфекциозното отделение с диагноза бронхопневмония и пита защо трябва да бъде поставен под карантина 14 дни.

"Влизам в болницата и те ме определят като пациент с Covid-19, правят ми снимка, оказва се двустранна пневмония. В болницата ми правят PCR тест, който отхвърля коронавирус, т.е. тестът ми е отрицателен. Абсолютно съм сигурен и тестът го потвърди, че не е Covid-19 и те ме лекуват за двустранна пневмония", разказа Атанас в предаването "Хоризонт до обед".

От Регионалната здравна инспекция в Хасково поясниха, че информацията за положителния PCR тест е пристигнала по определения ред.

"Приет беше пациентът в инфекциозно отделение, след приемането му, поне от колегите това, което знам имал, е доста интересна рентгенова находка и по принцип отделението така процедира, че прави контролно изследване. Да, периодът е много малък, но информацията, че той в продължение на 10 дни не се е чувствал добре и тогава е направено изследването - може би самата инфекция е преминала. По указания след един отрицателен резултат и по преценка на лекуващия лекар пациентът се изписва от отделението. При него имаме отрицателен резултат и той беше дехоспитализиран с предписание за 14-дневна карантина в дома", обясни д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ - Хасково.

Репортажа на Дора Атанасова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени