Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Емил Димитров: Проектът на Рила е спрян още вчера

Не сме се карали с премиера, твърди министърът на околната среда

По разпореждане на премиера, министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи проверка на място на изпълнението на дейностите по проект “Устойчиво управление на Национален парк “Рила” II-ра фаза“.
Снимка: БТА

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“, заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров.

По думите му разногласия с премиера Бойко Борисов няма, предстои да му бъде докладвано и да бъде взето информирано решение за работата в парка.

„Днес по искане на премиера дойдох да проверя и да му докладвам после какво се е случило и какво става тук на обекта, за да можем да вземем информирано решение. Не се работи. Всички камиони и техники са си заминали. Днес даже някой погрешно е смятал моите въпроси какво точно да спрем на проекта като някакъв опит за закачка, за скандал – няма такова нещо, аз си имам началник".

"Чувам, че всички смятат, че ние сме се карали с премиера.Никой не може да се кара с премиера, още повече служителите му. Ако не ти харесва премиера - оставката и си заминаваш!", посочи екоминистърът.

"По цял свят пътеките са с филц и по цял свят има пътечки с мостчета и парапети. Така е одобрен проектът през 2014-а година. На мен не ми харесва да ползват техника. Иначе това да ги ограничиш в една алея и да им кажеш "моля ви, пазете природата, не стъпвайте в ляво, в дясно, има изградена пътека, както във всички природни паркове в света"... Това не е технология за пръв път само в България, само тук. Това е технология, която е одобрена още на времето. Имало е работни групи, обсъждания...всички са се произнесли и са го одобрили".

"Мен ме притеснява, че горе и с джипки са се качвали и трябва да го изговорим с полицията да не се допуска. На мен не ми хареса да виждам трактори и багери горе. И никой не ги е карал да се качват горе. Те ще бъдат глобени", добави Емил Димитров.

Припомняме, че казусът се появи, след като снимка на багер до езерото Бъбрека в социалната мрежа разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна