Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Абдулкадер участвал в джихадистки терористични групировки

Няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България

Снимка: Спецпрокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бургазлията Мохамед Абдулкадер, участвал в терористична дейност в чужбина. Това съобщават от институцията. Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата му е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

От спецпрокуратурата уточняват, че няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца се проведе съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Направени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването беше коментирано и от главният прокурор Иван Гешев:
"Става въпрос за един млад човек, вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадиски групировки на територията на Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на страната, за някаква заплаха конкретна".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна