Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дентална медицина и високи технологии

Снимка: Pixabay

Има науки, за които от около половин век вече се разработва професионална литература и които са включени в преподавателската програма на висши учебни заведения, докато у нас прохождат съвсем отскоро. Такава е постурологията (от лат. „posture“ – стойка, поза), която аналитично изследва с помощта на специализирана апаратура състоянието на нервномускулната и скелетната система чрез регистрирани деформации в човешката стойка, които водят до сериозни усложнения – в това число в областта на зъболечението. Както и обратната зависимост – от настъпилите промени в денталния статус към промените във фината постурална система, която осигурява равновесното поддържане на стойката на тялото по възможно най-икономичния начин.

През 2018 година у нас беше създадена Българската асоциация по постурология. Малко по-късно стартира и първото обучение с италиански и български преподаватели в Център за обучение по постурология и интегративна медицина, насочено към лекари по дентална медицина, ортопеди-травматолози, невролози, офталмолози, кинезитерапевти и специалисти от други медицински специалности.

Председателят на Българската асоциация по постурология, денталният специалист д-р Венцислав Стоев, разказва за ефективния потенциал на тази наука, създала вече устойчиви традиции в Италия, Франция, САЩ, Белгия, Русия. Той коментира и новите перспективи за използване на нанотехнологиите, лазерите и 3D принтирането в сферата на модерното зъболечение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна