Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предизвикателство, което може и да е многократно:

Да не ползваме еднократно пластмаса поне през месец юли

През последните години милиони тонове пластмаса замърсяват околната среда, но „светлината в тунела“ идва от хората, ангажирани с проблема, които стават все повече. Дори и сред децата. Всеки с индивидуалното си поведение и пример може да допринесе за по-голямата промяна, включително и сред замърсяващите производства.

Това подчерта пред Радио София Данита Заричинова, активист от екоорганизацията "За Земята", които са партньор на #Plastic Free July за България.

Международната организация отправя предизвикателство - Можем ли да се откажем от пластмасата за еднократна употреба поне за месец? А в кампанията световната кампания Plastic Free July България се включва за трета година. Още повече, че днешният 3 юли е Световен ден без найлонови торбички.

Неслучайно гражданският натиск доведе до директиви в Европейския съюз, които са с екологична насоченост. След година (от 3 юли 2021) ще бъдат забранени пластмасовите сламки, бъркалки, чинийки и т.н. Повишават се изискванията за етикетирането и информацията по опаковките, например за мокрите кърпички, за пелените, които също много бавно и трудно се разграждат. До 2029 г. трябва да можем да събираме разделно 90% от пластмасовите бутилки.
Някои държави вече са го постигнали, въвели са стимули и помощи в тази посока. В България има поощрения и действия от отделни общини, представители на бизнеса – също, но е нужна по-сериозна държавна политика, категорична е Данита Заричинова.

Пандемията ще остане в съзнанието на хората. Лошото е, че част от използваните предпазни средства, ако не бъдат изхвърлени както трябва, могат да останат в околната среда и да я замърсят допълнително, отбеляза още Данита Заричинова.

Чуйте разговора на Антония Руменова с екоактивистката.
Още от