Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов, "Биволъ": Сараят "Росенец" е на терен от "Лукойл" с пари от КТБ

Снимка: архив

"Христо Иванов, когато стъпи на брега на "Росенец", се позова на разследване на „Биволъ“. Всичко това ние сме го изложили. Всеки един елемент около тази резиденция е скандален. „Росенец“, е разследване, по което работим от 2015 година".

Това каза за БНР разследващият журналист Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“:

"Парцелът, на който е построен този сарай - лятната резиденция на Ахмед Доган – е част от активите, които някога са принадлежали на „Нефтохим – Бургас“ и са приватизирани от правителството на ОДС. Мисля, че е от 1999 година сделката и „Нефтохим - Бургас“ става част от масата, която е приватизирана от „Лукойл - България“. "Лукойл" буквално предоставя във възмездна сделка, на фирма, свързана с Ахмед Доган, този парцел. Сараят е построен с кредит от фалиралата КТБ - 20 милиона лева. Фирма, която официално се занимава с изграждане на зелени паркове – ВЕИ-та - получава кредитната линия. Кредитът остава в графата „лоши кредити“.

Всичко в строежа е компрометиращо, изтъкна Стоянов и припомни, че връзката с „Лукойл“ дълго е изследвана като потенциално доказателство на твърденията за свързаност на Ахмед Доган с руските служби. Той припомни, че през 2016 година Доган и Делян Пеевски са обявени за „персона нон грата“ на територията на Турция заради контрабандни цигари с лейбъл на "Булгартабак":

Официално турските власти изявиха позиция, че Ахмед Доган е свързан с руските служби. Това прехвърляне на активи на „Лукойл“ – на терена, на който е построен сараят - също може да ни наведе на размисли за връзка между Доган и руските служби“.

Бреговата ивица на България е изключителна държавна собственост и няма нито един законов акт, по силата на който това да може да се обезсили, подчерта разследващият журналист.

„Може би порочната схема, свързана с резиденцията на Доган, започва с приватизацията на „Лукойл“. Не твърдя, че Доган има нещо общо с това, но е факт, че в момента, в който руската компания придобива активи, той започва да се облагодетелства от тях. Тук няма място за коментар. Това не би било никакъв проблем, ако тази форма на облагодетелстване ставаше по някакъв законен начин. Когато някой придобива имот, който няма как да бъде частен, защото изключителната държавна собственост няма как да стане частна, когато един строеж никога няма да бъде актуван с акт 16, защото няма как да се обясни кой е дал разрешение и когато статутът на един имот се държи висящ, понеже няма полезен ход, но човекът, който го владее, е толкова силен, че не може да се сложи финална точка, това показва, че в България реално няма демокрация. Защото демокрацията е права и задължения“.

Стоянов изрази надежда акцията на „Да, България“ да не измести общественото внимание от останалите скандали, защото „в последните няколко седмици имаме много сериозна концентрация на сигнали, свързани с  тежка корупция по всички етажи на властта“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Димитър Стоянов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени