Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гранитски: Недостойно е да не бъде преиздаван Вазов повече от 40 години

Иван Гранитски
Снимка: БГНЕС

"Недостойно е да не бъде преиздаван Вазов в събрани съчинения повече от 40 години", каза пред БНР издателят Иван Гранитски и добави, че издателство "Захарий Стоянов" излиза с 10 тома, в които е включено всичко от патриарха на българската литература Иван Вазов.

По думите на издателя през последните години е бела наложена "една порочна практика" в публичното пространство, че "обществото трябва, едва ли не, да се откаже от националната си идентичност, да забрави патриотичните си писатели".

"Забравяйки, че именно писатели като Вазов, Славейков и Ботев са били по-европейци от днешните пишман европейци. Няма нищо общо това да бъдеш патриот и да обичаш отечеството си, както Вазов го обича до смърт, към приобщаването към европейските и световни идеали"., така Гранитски обясни решението им да преиздадат творчеството на Вазов по повод 170-годишнината му.

"Писатели като Вазов са духовните стълбове на отечеството. Те са мостове, през които ще премине отечеството в бъдещето", заяви издателят и уточни, че без Вазов и без Захарий Стоянов нямаше да имаме пантеон на българската духовна слава.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Иван Гранитски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени