Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Славов: Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

"Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция", така доц. Атанас Славов, експерт от Антикорупционния фонд, коментира пред БНР акцията на прокуратурата на "Дондуков" 2, при която бяха извършени претърсвания на кабинети в сградата на президентството. 

Юристът беше категоричен: "Имунитетът на държавния глава не е просто имунитет на лицето, което осъществява функциите на президент, а е имунитет, който се разпростира върху комуникацията на държавния глава, върху помещенията, където той осъществява функциите си. Учудвам се, че български съдии са издали подобни разрешения, но имайки предвид органите, от които са тези съдии - от Специализирания наказателен съд и от Военния окръжен съд - това не бива да ни учудва, защото тези съдилища не са известни със своята независимост".

Според доц. Славов прокуратурата целенасочено и последователно атакува президентската институция през последната половин година:

"Опит последователно да бъде уронен авторитетът на държавния глава. Това вече не е юридическо действие, а е политическо действие, защото президентът има изключително важни функции по Конституция и не може с лека ръка, който и да е държавен орган - включително и прокуратурата - да атакува по този начин президентската институция или да подлага на административно-наказателни репресии лица, които осъществяват функции в президентската институция - секретари, съветници".

Доц. Славов подчерта, че публичното поведение на прокуратурата трябва да е изключително прецизно и юридически обосновано, за да не оставя съмнения за селективен и политически подход към държавния глава. 

"Крайно проблематичното е, когато прокуратурата излезе извън конституционната си функция на държавно обвинение, а си присвоява функциите на раздава публично присъди, каквито по закон могат да издават само независимите съдилища", коментира още юристът. 

По думите на експерта от Антикорупционния фонд критиката на президента Румен Радев към прокуратурата е напълно обоснована.

Във връзка с огласените чатове на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, доц. Атанас Славов коментира:

"Изнасянето селективно на комуникация на президента с когото и да било - независимо дали с бизнесмени, или с хора от неговата администрация - е нарушение. това е процесуално нарушение, за което трябва да бъде търсена отговорност по силата на Закона за съдебната власт. Изнасянето на тази информация, обгърната във внушението, че те са извършили тежко престъпление, имаме нарушаване на презумпцията за невиновност".

Според него е притеснително, че един съдебен акт, който не е окончателен и публичен, е попаднал в ръцете на секретаря на президента - Пламен Узунов и трябва да бъде установено как е станало:

"Това със сигурност е крайно притеснително и трябва да бъдат задействани механизмите и да се извърши проверка по Закона за съдебната власт".

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Атанас Славов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна