Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!

Протести в подкрепа на президента Радев в няколко града

| обновено на 10.07.20 в 21:13
Автор:
Снимка: БГНЕС

Акция в подкрепа на президентската институция се провежда за втори ден пред сградата на "Дондуков" 2.

Организатори на акцията под надслов "Да спасим демокрацията" са скулптурът проф. Станислав Минеков, политическият анализатор Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

Бабикян коментира пред БНР, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората.

Днешната демонстрация започна с песента на "Скорпионс" - "Вятърът на промяната", последва "Металика" със "За кого бие камбаната".

Преди това пред сградата на МС дойдоха недоволни представители от бранша на ресторантьорите с плакати с надпис "И музиката не е вирус" и "Оставете ни да работим", с призив за отваряне на заведенията. След като освиркаха сградата на правителството, недоволните се присъединиха към протеста пред президентството.

Ето какво казаха част от хората:

"Има закони, които са написани, не действат. Майка ми и баща ми, откакто са се родили, са по протести, както и аз. На мен вече почна да ми омръзва, а те още не са се предали. Затова решавам, че и аз няма да се предам“.

Засилено остава полицейското присъствие пред сградата на Президентството.

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!

Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Това каза държавният глава Румен Радев пред събралите се за втори ден пред сградата на президентската институция протестиращи граждани.

"Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава. ", каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България - "не във Фейсбук, не на масата, а именно тук". И добави, че днес и в следващите дни "ще напишем историята, от която няма да се срамуваме - всички заедно!".

Румен Радев и Илияна Йотова се присъединиха към протеста



Масовият протест вчера с участие на представители на различни политически сили, на който се появи и президентът Румен Радев, прерасна в шествие и в блокада на "Орлов мост". Хиляди скандираха "Оставка" за премиера и за главния прокурор.

Протест срещу правителството и в Пловдив

Над  200 души - граждани, а също  представители на леви и десни формации се събраха на протест пред сградата на Община Пловдив.

Повечето от тях заявиха, че желаят промяна и че са недоволни от действията на правителството и прокуратурата.

Издигнали са плакати „Долу ГЕРБ“  и „Мафията вън“.

Скандират също "Гешев е позор" и развяват българският трибагреник.  Все още не е ясно дали ще проведат шествие по Главната улица. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

В Русе пред Съдебната палата на протест се събраха близо стотина граждани, които изразиха неводолството си.

Протестът в Русе бе обявен като събитие във Фейсбук и никой не беше уведомил официално властите. Въпреки това полицейски служители дойдоха на място и следиха за мирното провеждане на събирането. Пред Съдебната палата се събраха граждани с опозиционно мислене, но с различни политически пристрастия.

Близо 30 души се събраха на протест пред Областната управа в Бургас. Той е организиран от общински съветници от партията „Движение България на гражданите“ и премина под мотото „Заедно срещу статуквото“.

Също днес има контрапротест, организиран от клубовете на ГЕРБ. Той е в защита на правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!