Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрапротест на симпатизанти на ГЕРБ поиска оставката на президента Радев

| обновено на 10.07.20 в 20:29
Снимка: Виолета Ашикова, БНР

Започна контрапротестът на акцията, която се провежда пред президентството. Контрапортестът е на симпатизантите на ГЕРБ от цялата страна, който е обявен в защита на легитимно избраното правителство пред Министерски съвет.

Протестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев по време на масовата демонстрация пред Министерския съвет.

С възгласите – “Борисов победа“ и “Червени боклуци“ протича изключително масовия протест пред МС.

Десетки оратори защитиха политиката, водена от премиера Бойко Борисов, а политици от партията поискаха оставката на президента Румен Радев.

"Искам да поздравя и симпатизантите на президента Радев - днес е добър ден за България, справихме се добре", обърна се самият Борисов към събралите се на контрапротеста в негова подкрепа, визирайки отправената покана към нашата страна за членство в еврозоната.

Борисов говори пред събралите се в подкрепа на правителството


"Там сме, където са и белите държави. От днес няма да фалират банки - от днес ЕЦБ, и Банковият съюз, ще контролираме това, което се случва. Ползите са големи за държавата, неслучайно там са всички бели държави. Истината е, че не трябва да ни разделя нищо. Това е най-гадното, което ни се случва в момента - цял свят ни се радва - българският лев е фиксиран на точната си цифра, която искахме - на този ден трябва да сме заедно с президента Радев и да се радваме, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в този момент сме разделени. Да се хващаме на работа, а не всяка вечер да задръстваме града", допълни Борисов пред своите симпатизанти.

"Това ще доведе ли до нещо хубаво, до просперитет или нещо друго? Затова истински ви моля - вместо да викате за оставка, викайте за единство, защото на парламента пише, че Съединението прави силата", посочи той.

"Благодаря, че сте дошли тук, не сме заедно и за това не съм щастлив. Днес трябваше да сме и управляващи, и опозиция заедно тук, но така са избрали. Само обединена България може да върви напред. Желая ви да сте живи и здрави, не се поддавайте на провокации", обърна се премиерът към симпатизантите на ГЕРБ пред МС.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов каза:

“Ние искаме да запазих хладнокръвие, за да продължи България по своя европейски път, да не се поддаваме на провокации. Нека да кажем – оставка на Румен Радев“.

Протестиращите в подкрепа на правителството въодушевено посрещнаха новината, че България е приета чакалнята на еврозоната.

“Просто не виждам тези хора за какво протестират. Това, че сме приети в чакалнята на еврозоната, това е едно признание за България, това е едно признание за правителството, признание, че ние си вършим добре работата“, каза един от протестиращите.

Повечето то симпатизантите пристигнаха с автобуси, час преди началото на протестната акция.

На протеста са председателят на НС – Цвета Караянчева, депутати от ГЕРБ, евродепутати и много млади хора.


Караянчева изрази възмущението си от поведението на президента Радев по време на вчерашната антиправителствена акция:

“Това, което направи вчера президентът е скандално. Той призовава на бунт, той призовава хората на гражданско неподчинение. България е демократична държава и всеки има право да отиде до урните и да гласува. Нима, когато го избраха него за президент изборите не бяха честни. Или само, когато ГЕРБ печели, тогава са нечестни. Ние имаме ангажимента към всеки един български гражданин да живее добре и го доказваме всеки път“.

Симпатизантите на ГЕРБ са с провокативни плакати, на които пише – “Аз съм мутра“.

“Моето послание е: внимавайте, защото червеното се възражда, аз съм много притеснен от завръщането на комунистическо червените настроения. В нашия президент разпознавам един твърдо ляв президент, какъвто досега не сме имали“, казват протестиращи.

Двата протеста са отделени с дълъг кордон с полицаи и няма как протестиращите групи да се окажат в близост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени