Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Кодекса на труда - отговарят ли на очакванията

Снимка: Ани Петрова

Готов е проектът за поредни промени в Кодекса на труда. Обсъждането е утре по време на заседанието на Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Срокът за обществени консултации е до 19 юли.

В проекта са текстове за социалния диалог, колективното трудово договаряне, отчитането на работното време.

С измененията се дава възможност при определени условия да могат да се полагат по 300 часа извънреден труд годишно, а не по 150 часа, както е сега. Предвижда се намаляване на санкциите на работодателите при нарушение на трудовото законодателство, но се въвежда нова санкция – за системни нарушения.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов коментира съпротивата на бизнеса срещу т.нар. "разпростиране на трудовите договори", сключени на секторно и браншовото равнище:

"Това не е в унисон с другото виждане на работодателите да се договаря по-дълъг референтен период при сумирано отчитане на работното време и да се договаря по-голяма норма, годишна, през колективен договор на секторно равнище за извънреден труд вместо допустимите от закона 150 часа годишно. С договор да могат да се уговорят 300 часа".

Директорът в Българската стопанска камара Жасмина Съраиванова коментира, че с проекта се регламентира императивен, практически автоматичен механизъм на разпростиране на браншовите колективни договори.

Отговаря ли проектът на очакванията на работодателите и на синдикатите?

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна