Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета в 10 страни оценява въздействието на мерките срещу коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международна анкета оценява ефективността на Covid-мерките. Тя е преведена на 9 езика, включително на български език и всеки, който желае, може да я попълни.

„В мен възникна необходимостта да направя едно изследване, в което да дам възможност на обществеността и на гражданите да споделят своето изживяване и това как те са понесли тези мерки“, коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Ирина Георгиева от Нов български университет.

В изследването участват 10 страни. Мерките, които те са приложили, са 42. За сравнение у нас мерките на правителството са около 37. „Ние сме сред водещите по принудителни мерки. Доскоро бяхме водещи с Румъния", изтъкна Георгиева.

„Това, което нас ни интересува, е как се отразяват тези мерки върху психичното здраве на българина. Нашето виждане е, че се увеличава тревожността, усещането за авторитарност. Може да се доведе до панически атаки. Това е единият аспект на анкетата. Вторият аспект е на базата на тези 42 мерки, приложени в някои страни - питаме гражданите доколко според тях те са ефективни за ограничаване на заразата, какъв дискомфорт им причиняват, доколко те смятат, че се нарушават техните основни човешки права и доколко те спазват тези мерки.“

В момента тече процес на събиране на данните от анкетата у нас. Това ще продължи поне още два месеца и към края на годината ще могат да се обобщят резултатите. Тогава данните ще могат да се съпоставят с тези от другите страни.

Непрекъсната промяна на мерките според д-р Ирина Георгиева е довела донякъде до загуба на доверието в експертизата на Националния щаб. Мерките трябва да наблегнат на личната отговорност на всеки от нас, смята тя. 

Цялото интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна