Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Регионалната библиотека в Плевен пази уникални издания на Вазов

Расте търсенето на заглавия извън учебната програма

Снимка: БГНЕС

На 9 юли България отбеляза 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Плевенската регионална библиотека „Христо Смирненски“ е с един от най-богатите фондове у нас. Книгите намериха своя нов дом преди години в специално изградена за тази цел сграда, която дава възможност за правилното съхранение на ценни екземпляри. Едно от уникалните издания е на класическото произведение на Иван Вазов „Под игото“.

„Ние притежаваме първото издание на романа „Под игото“, в сборника „Народни умотворения“, издаден през 1889 година. Уникално издание, не се намира често. В последователни броеве на този сборник, на части, е издаден романът „Под игото“, разказва пред "Хоризонт" директорът на библиотеката Аня Михова. Тя допълва колко е важно „старите книги да се пазят в определен режим, за да можем и сега да им се радваме и да видим какво е било и откъде можем да почерпим вдъхновение за нас, за българската култура, за българската литература“.

Снимка: БТА

Миналата година при много голям интерес е преминала изложбата „125 години – 125 книги“, посветена на изданията на „Под игото“. „Тогава можеха да минат учениците от плевенските училища, ценителите на българската литература и да разгледат, да "пипнат" всички издания, които имаме за Вазов. Имаме и едно много интересно издание от 1921 година, което се нарича „Прослава за Иван Вазов“. В него са събрани всички биографични данни за Иван Вазов - неща, от които можем да почерпим информация за великия поет, за неговия живот, за неговото творчество“, изтъква Михова.

В електронния каталог на библиотеката в Плевен фигурират над 400 издания на Вазов. Въпреки неглижирането на изучаването на българските поети, в това число на Иван Вазов, интересът към неговото творчество не намалява, твърди Аня Михова. В старата сбирка от фондовете на библиотеката с творби на народния поет има над 160 тома, издадени преди 1944 година.

Аня Михова Снимка: БНР

„И на определени годишнини, тематични, изложби, които правим, ние изваждаме книгите от този стар фонд, за да могат да се "пипнат" и да се докосне всеки един до автентичното книгоиздаване, да може ценителите на българската литература да се стимулират и да предизвикаме интерес към четенето“, отбелязва библиотечният директор.

В последните години се търсят повече заглавия и данни за авторите, които не влизат в учебната програма, отчитат от екипа на библиотеката. „Търсят се произведения, например първото издание на романа „Нова земя“, което ние притежаваме също. По-стари, по-неизвестни, неизучавани книги и стихове на Вазов. Това ни дава надеждата, че не всичко е загубено и че може би и в бъдеще ще се изучава, ще се цени и ще се обича българската литература.“

Още акценти по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от