По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Лидерът на БСП в София Иван Таков

БСП ще издигне отново Диана Тонова за председател на СОС

От последното заседание на общинския съвет досега абсолютно нищо не се промени. Няма официални разговори. Неофициални може някъде да се водят. Ние не сме водили.   Това каза за БНР Иван Таков - председател на БСП-София и общински съветник в..

публикувано на 07.12.23 в 08:08

Как през 60-те години на миналия век у нас усилено се въвеждат математически паралелки

Най-старото светско училище в Ловеч отбеляза своята 130-годишнина . В началото то носи името на цар Борис първи, а днес на един от учениците на светите братя Кирил и Методий - "Свети Климент Охридски" . За историята на гимназията, както..

публикувано на 29.11.23 в 09:38
Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г.

Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината”

В Плевен , с решение на Областния пчеларски съюз , Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г. На среща в заседателната зала на Областната администрация с представители на Областния пчеларски съюз зам...

публикувано на 20.11.23 в 19:23

Донка Михайлова: Постигнахме този успех в Троян с много работа, любов и чуваемост

Донка Михайлова спечели категорично още на първия тур местните избори за кмет на Троян и ще управлява общината четвърти   мандат . Успещното й управление често е давано за пример, дори на изборите в София. "Постигнахме този..

публикувано на 11.11.23 в 07:15
Елеонора Асенова

Елеонора Асенова: Стремежът към Бога е вложен във всеки човек от самия Творец

"Работя като учител в детска градина и бях удовена от знанията, които те имат. Материята е сложна, а и вниманието на децата може да се задържи до 10 минути, затова аз преподавам и чрез задаване на въпроси, каза за "По първи петли" Елеонора..

публикувано на 29.10.23 в 09:14

"Движи се и победи": Стартира 41-вия сезон на инициативата

С туристически поход от Велико Търново до местността Ксилифор за 41-и сезон в старопрестолния град започват инициативите от обществената кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". "Движи се и победи" е най-старата и устойчива..

публикувано на 30.09.23 в 08:38
 „Нощ на Самоводската чаршия“

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите , които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията..

публикувано на 23.09.23 в 06:10
Читалище „Извор“ в Самоводене“

150 години от създаването на читалището в Самоводене

С мащабни прояви във великотърновското село Самоводене ще бъдат отбелязани 150 години от създаването на местното читалище, което вече век и половина носи името „Извор“. Към днешна дата към самоводското читалище има 9 състава – театрални,..

публикувано на 16.09.23 в 07:20
Марияна Кърк

Родови корени: Марияна Кърк от Ямбол до Великобритания

Това, че светът се е превърнал в едно огромно село, отдавна не е новина. Нашенци живеят по всички краища на земното кълбо, но по- важното е, че голяма част от тях държат на корените си, вглеждат се в пътя на дедите си и така чертаят бъдещето..

публикувано на 19.08.23 в 10:04
Откъс от снимачния ден

Паневритмията на Рила ще влезе в британски документален филм

Британският историк и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз и екипът й включиха в обиколката си на най-значимите места в България Седемте рилски езера и летния лагер на Бялото братство. Проф. Хюз беше у нас по покана на Министерството на туризма, за да..

публикувано на 19.08.23 в 06:00