По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

В 7 града на страната ще събират стари книги

Плевен се присъедини към дарителската кампания на Сдружение "Зелена България - ръка за ръка" и проекта, наречен "Зелено знание". Проектът се финансира с европейски средства по оперативна програма "Околна среда" и ще се изпълнява в общо 7..

публикувано на 20.07.21 в 14:25
Теа Монева

Теа Монева написа дебютната си стихосбирка „Преводачът на света"

Поезията е мой най-добър приятел. С букви можеш да си построиш всичко - дом, люлка, град, държава, планета дори. Всяко стихотворение е подреден хаос, малка вселена, която е също толкова истинска, колкото и вселената, която обитаваме...

публикувано на 19.07.21 в 14:19
Група „Гергьовден“

Група „Гергьовден“ ще представи на 11 ноември юбилеен концерт в галерия "Мисията“

„Вокално-инструментална група "Гергьовден“ възникна от есента на 2006 година, така че тази година ще отбележим 15 години, сериозна възраст към Народно читалище "Свети Георги Победоносец" в София. Имах покана тогава и с мои колеги сформирахме в..

публикувано на 08.07.21 в 11:30
Васил Говедарски

Васил Говедарски от село Овчарци e направил над 300 дърворезби на животни

От няколко години младият Васил Говедарски от село Овчарци, община Сапарева баня, вае диви животни от дърво с моторен трион. В началото започнал да реже дърва за огрев и от дънер, който го впечатлил, за минути с резачката направил бухал. И така..

публикувано на 07.07.21 в 15:00
Фолклорна формация

Фолклорна формация "Елит" изнесе юбилеен концерт

Фолклорна формация "Елит" към Народно читалище "Зорница - 2010- Нено Щригарски" - Ловеч изнесе юбилеен концерт в Драматичния театър в града. "Създадохме фолклорна формация "Елит" около 15 ентусиасти, които мислехме, че само ще се събираме и..

публикувано на 30.06.21 в 16:20
Ансамбъл „Фалмис“

Банатската общност у нас самофинансира дейността си

Банатските българи са малка общност, която се появява, след като католици от Северна България напускат българските земи след погрома на Чипровското въстание през 1688 година. „В момента банатски българи живеят в Румъния, те са около 9 хиляди,..

публикувано на 30.06.21 в 14:36
Дора Галор

Дора Галор от Израел не е загубила връзката си с българските традиции

Дора Галор е арттерапевт и преподавател в учителския институт в Тел Авив. Лекува възрастни с алцхаймер. Занимава се с български народни и стари градски песни. Родителите ѝ се преселили от България в Израел и живеят в град Яфо. "В моето..

публикувано на 29.06.21 в 10:55
Националния Петропавловски събор през 2019 година

Петропавловският събор се проведе на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“

Поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец бяха огласени от песните и хората на стотици пазители на българския фолклор и традиции . Близо 1700 изпълнители се включиха в двудневното издание на националния Петропавловски събор,..

публикувано на 28.06.21 в 14:19
Събор на овцевъдите

Овцевъди се събраха на събор

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите , който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата..

публикувано на 22.06.21 в 14:30