По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4:00 и 6:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Публикации

виенската зоологическа градина

WWF България започва най-новата си младежка програма Panda Labs

През 2020 г. WWF България създаде нов отдел „Образование, иновации и младежка ангажираност“. Фокусът на работата му е обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчиво развитие на страната ни, за опазване на дивата..

публикувано на 17.01.21 в 15:26

Кремена Попова помага за развитието на талантливи деца

Вече 25 години в Арт школа „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч стотици деца изучават тайните на изобразителното изкуство. В края на ноември миналата година рисунка на десетгодишния Божидар Варчев намери място сред илюстрациите на..

публикувано на 16.01.21 в 16:03

Биопчеларят Димитър Костадинов предлага рецепти за силна имунна система

Пчелният мед е познато природно средство за лечение от древни времена. Той е полезен по всяко време на годината, но сега е особено полезен заради коронакризата. Медът има антибактериално и антиоксидантно свойство, каза биопчеларят Димитър..

публикувано на 16.01.21 в 14:56

Четири издания от XIX век се дигитализират в дупнишкия музей

Дупнишкият музей  ще дегитализира 4 старопечатни издания от XIX век по проект, финансиран от Министерството на културата. Исторически музей - Дупница спечели проект: "Консервация и реставрация на старопечатни издания от ХІХ век", финансиран..

обновено на 16.01.21 в 13:40
Мартина Апостолова

Актрисата Мартина Апостолова: 2020-а бе година на изпитание

2020 година беше година на изпитание, каза за БНР актрисата Мартина Апостолова. " Аз нямам много право да се оплача, защото имах невероятния късмет да работя ", подчерта Апостолова. Поради спецификата на работещите в сферата на културата..

публикувано на 10.01.21 в 13:56
140-годишнина от основаването на Висшето военоморско училище „Н. Й. Вапцаров“

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 140 г. от основаването си

Тържествено честване на 140-годишнина от основаването на Висшето военоморско училище „Н. Й. Вапцаров“ се състоя вчера, 9 януари. На този ден флотската Алма матер празнува история, сътворена от поколения български моряци и свои възпитаници,..

публикувано на 10.01.21 в 13:03
Даниел Троев

Психологът Даниел Троев: Надежда със сигурност има

"Най-вероятно в повечето хора има една надежда за нещо по-позитивно след всичко изтощаващо, което преживяхме през 2020. Най-малкото надежда със сигурност има ". Това каза Даниел Троев от Асоциацията по естествена психотерапия. В предаването "По..

публикувано на 04.01.21 в 13:14
Лео Кадели

Лео Кадели: Откривам само добрите и ги обединявам

Лео Кадели е създател на Сдружението "Приятели, помагайте", чиято група във Фейсбук има над 70 хиляди членове . През последните два месеца Сдружението е помогнало на 4 семейства за ремонт на домовете им. "Българите са страхотен народ", казва Лео..

публикувано на 27.12.20 в 13:55
Фолклорен ансамбъл „Родопа“

Ансамбъл "Родопа“ събра почитателите на българския фолклор в Смолян

Въпреки пандемията от коронавирус в град Смолян отбелязаха с грандиозен концерт Рождество Христово. В Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" фолклорен ансамбъл "Родопа“ събра почитателите на българския фолклор. Около 200 зрители гледаха..

публикувано на 27.12.20 в 11:49

Достъпни са четири маршрута за индивидуални и групови посещения в Атанасовското езеро

Атрактивно през всички сезони, Атанасовското езеро е подходящо за пешеходни и вело турове. Българска фондация "Биоразнообразие" представя 4 маршрута за самостоятелно посещение, които са качени в Google карти, за да осигури възможност на всеки желаещ..

публикувано на 22.12.20 в 16:18