По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4:00 и 6:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Публикации

Читалище "Изгрев" в Бургас изпълнява проект "Формула за щастие"

Читалище "Изгрев" в Бургас подготви забавно-образователен проект "Формула за щастие". До 23 април на интернет страницата на читалището и в YouTube всеки може да види колекцията от 6 буктрейлъра на най-новите заглавия за деца в библиотеката с..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Певицата Ирина Ставрева: Щастлива съм, че отново фолклорът е на пиедестал

Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора апочнал още в детството ѝ, тъй като в семейството ѝ винаги са изпълнявани фолклорни песни. " Искам да ви кажа, че от най-ранното ми детство в нашия род започнахме да пеем “,..

публикувано на 15.04.21 в 10:00
Музеят „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново

Изборите за Учредително събрание са първите след Освобождението

Днес избираме депутати за 45-о обикновено Народно събрание. А преди повече от 140 години се провеждат първите избори след Освобождението. Сформира се Учредителното събрание и българският народ полага основите на своята държавна самостоятелност...

публикувано на 04.04.21 в 14:16
Читалище „Родопска искра“ в Чепеларе

С дарения ремонтираха читалище "Родопска искра" в Чепеларе

С дарения ремонтираха читалище „Родопска искра“ в Чепеларе. Ремонтните дейности започват с гримьорните, библиотеката, хранилището към нея и малкия читалищен салон. От читалищното настоятелство очакват и подкрепа от Министерство на културата...

публикувано на 04.04.21 в 13:32
Ралица Цветкова, Илия Алексиев и Ренета Миловска

Трима автори подредиха изложба в Къщата на художниците в Плевен

В Къщата на художниците в Плевен подредиха изложба трима автори, които са възпитаници на Художественото училище в Троян. Това са Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев. Пролетно настроение ще посрещне всеки, който дойде в Къщата на..

публикувано на 03.04.21 в 17:53
Милко Йовчев

Актьорът Милко Йовчев: Трудностите са за всички, но останахме заедно

Актьорът Милко Йовчев е част от Театър "Реплика", който  е създаден преди 10 години.  " По някакъв начин се обърнахме назад, погледнахме за равносметка и разбрахме, че най-важното, което се случи е, че успяхме да останем заедно "...

публикувано на 31.03.21 в 14:23
Поли Церовска

Поли Церовска за пътя към документалния филм за семейство Владигерови

В документалния филм "Петолиние на паметта" Панчо, Екатерина, Александър и Константин Владигерови разказват за живота и творчеството на баща си - Александър Владигеров и на световно известния си дядо - Панчо Владигеров. Поли Церовска получила..

публикувано на 31.03.21 в 13:36

Борисовата градина през погледа на фотографа Петър Кръстев

Борисовата градина е най-известният столичен парк . През първите години паркът носи различни имена. След раждането на престолонаследника Борис Търновски паркът е преименуван на "Княз-Борисова градина". В градината има астрономическа обсерватория на..

публикувано на 31.03.21 в 11:30
Петя Билбилева и Павел Куцев

Музикалният педагог Павел Куцев подготвя Петя Билбилева за изпълненията на фолклорни песни

Наричат Петя Билбилева „фолклорното славейче на град Пещера“. От 2007 година започва да се занимава с народно пеене. Оттогава всяка година се явява на местни, регионални и национални фолклорни конкурси за народно пеене като индивидуален..

публикувано на 22.03.21 в 17:48

Парк "България" в село Ръжево Конаре

В село Ръжево Конаре, област Пловдив, създадоха парк "България". През 2020 година неколцина селяни решили зелената площ пред къщите им, в която пасели магарета, овце и кози, с доброволен труд да направят от пасбището парк, и върнали..

публикувано на 20.03.21 в 13:14