По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Читалище "Светлина 1927" в село Лисец предава традициите на поколенията

"Читалището е едно от най-идейните в Община Ловеч. Сградата е реновирана и обновена за над 400 хиляди лева", каза за БНР Светлана Георгиева, която от 23 години е секретар на читалището "Светлина 1927". Комисия проверява читалища за стопанисването..

публикувано на 08.08.22 в 14:34
Тотко Рогашки и Христо Бъжев

Духовият оркестър на Ловеч впечатлява публиката с професионалното си изпълнение

Ловешкият духов оркестър е един от най-изявените оркестри в страната.  "Минах през различни етапи на моята музикантска практика като редови музикант - трети тромбон, втори тромбон, след това водач на групи и от няколко години имам удоволствието да бъда..

публикувано на 08.08.22 в 11:54

В село Шипково ще бъде отпразнуван празника на минералната вода

В село Шипково, където в началото на 20-ти век е създаден първият балнеоложки курорт,  ще бъде отпразнуван празника на минералната вода. Това е традиционен празник, който се организира от Община Троян, кметството в село Шипково. Община Троян отчита..

публикувано на 06.08.22 в 15:27

Национален събор - среща на туристите ветерани се провежда в село Скандалото

В село Скандалото, в района на Априлци, се провежда традиционния Национален събор-среща на туристите ветерани. "Около година ни трябваше, след като се роди идеята да изберем подходящо място,защото, когато се прави палатъчен бивак,  трябва на мястото..

публикувано на 06.08.22 в 13:58
Ловчанският митрополит Гавриил

Митрополит Гавриил за БНР: Преображение Господне е един от най-великите Християнски празници

На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне. Православната църква отбелязва Преображение Господне "Преображение Господне е един от най-великите християнски празници. Господ Иисус Христос е взел трима от своите..

публикувано на 06.08.22 в 08:56
Д-р Володя Попов

Специалистите от РИМ Плевен създават нови пет музея в областта

Специалистите от Регионалния исторически музей в Плевен създават нови пет музея в областта. Целта е да се запази за поколенията бита, обичаите и духовността чрез най-характерното в дадено населено място и по този начин да се получи общата картина за..

публикувано на 31.07.22 в 20:29

"Арт къща Дъждовница" - място за реализация на проекти за изкуство

"Ние вече сме доста години там - първоначалният експеримент се разви много.Той нямаше за цел да създаде атракция, която да представлява интерес за външни хора. По-скоро артисти създаваха нещо, за да осъществят своята идея  - Чрез изкуство света може да..

публикувано на 30.07.22 в 12:34

В Рибарица се провежда празник на народния обичай и автентичната народна носия

За 14 път в местността Костина, край Рибарица се провежда Празник на народния обичай и автентичната народна носия. На Празника на народния обичай и автентичната носия участват 80 състава от цялата страна "На изключително място, на историческата..

публикувано на 23.07.22 в 12:08

В Априлци се провежда фестивала "Искри от миналото"

"Тази година за 20 поредна година, спазвайки традицията организираме Национален фолклорен събор, който ще се проведе на 23 и 24 юли в Априлци", каза за БНР Деница Николова от Народно читалище "Светлина" за провеждането на фестивала "Искри от миналото"...

публикувано на 23.07.22 в 09:28
Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“

В Израел изучават развитието на растението моринга

Наричат Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“ „български“, защото в първите му години имало доста преселници от България, които работели в него. Тази година, научното средище празнува 100 годишен юбилей. Две купички мед на..

публикувано на 22.07.22 в 14:33