Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Момчилова: На протеста има някакво повдигане на съзнанието и това е осезателно

Снимка: БГНЕС


Несравним е този протест по духа си, по профила и по физиономията на хората, които взимат участие. Тези протести са уникални.

Това каза за БНР журналистът и пиар експерт Соня Момчилова, според който твърденята, че настоящите протести са кавърверсия на предишни са несериозни инекомпетентни.

„Първопричината за протеста е различна от тези от 2013-та, защото не просто един на един скандален одиозен субект се предлага за немислима позиция, както тогава… тук сега обаче, мисля, че има нещо вагнерианско. Има някакво повдигане на съзнанието и това е осезателно. Това би се усетило от всеки, дори от тези, които са дълбоко скептични и твърдят, че и в момента върви някакво употребяване.

Хубавото на летаргията, в която толкова години сме потънали, е че тя укрепва имунитета. Точно такъв имунитет демонстрираха хората, събрани на едно място вече седми ден.

Според нея за разлика от минали протести, в които си е личала хореография, сега няма „единна сюжетна линия“, „прекрасна полифония“, в която „има много вкус, има много стил и много уникалност. Значи, автентичен е този протест.

„На фона на биполярното поведение на властта, на фона на, както го нарече завчера доктор Михайлов – „невнятна политика на управляващите“, която се демонстрира, в случая ние виждаме една крайна адекватност на протестиращите, която е повече, от моя гледна точка, окуражаваща за психичното здраве на нацията. Това, което сега наблюдавам, ме изпълва с възторг, защото, първо, е някакъв образен бенефис на творчеството, на хрумката, на един, според мен невероятен шарж, на който се оказа способен българският народ…"

Момчилова е впечатлена от собственоръчно направените плакати и табелите на протестиращите, както и от хората които в голямата си част са „смислени, стойностни и, забележете, вербални. Тези млади хора няма как да бъдат заведени там по силата на нещо друго, освен на вътрешната им потребност да сложат точка на това, което ние толкова време се опитваме да ги убедим, че е норма, че е окей, че и те са прости…“.

Момчилова обаче изрази притеснение заради различните политически „претенции за бащинство“ на протеста.

„Все си мисля, че може би ще се случи някакво чудо, защо еволюцията предизвиква такива феномени, че нещо ще обърне хода на събитийния поток. Не виждам кой би могъл в момента да предяви претенции и да оглави тази събудена маса. Тези хора, които видяхме с тези пак познати, купешки, подходи – с надуваемата лодка, които претендират, че са готови да оглавят държавата, да ръководят, лично за мен са крайно неубедителни. Виждаме и друг един субект от едни топли места, който според мен съдейства на това да бъдат опорочени протестите. Няма как да има принос! Нелепо е да се твърди подобно нещо! Това не е неговият стил! Няма как да нямаме предвид, че би могъл агитките на Левски да ги заведе, да бъдат на площада и да внесат разместване на логиката и на реда и т.н. Това нещо не се случва. Мисля, че той прави услуга единствено на Гешев с всичко това, което се случва към момента“.

Според Момчилова протестът има потенциал, енергия и готовност да продължи много дълго:

„Може би ще става все по-интересно“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна