Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори кабинет в рамките на сегашния парламент е обречена стратегия

Цветозар Томов: Развръзка от протестите ще има още този месец

ГЕРБ плаща цената на задкулисното си обвързване с ДПС

Цветозар Томов
Снимка: БГНЕС

Има видими признаци, че в момента в София първа политическа сила е „Демократична България“, а не ГЕРБ. Това каза в предаването „Преди всички“ Цветозар Томов - социолог, бивш член и говорител на Централната избирателна комисия.

ГЕРБ плаща цената на задкулисното политическо обвързване с ДПС, стигнало до такава степен и мащаби, че дори в тази криза, по доста непоследователен и понякога комичен начин водачите на ГЕРБ се опитват да създадат впечатлението, че него го няма. Това е политическата трагедия на ГЕРБ. Аз се надявам, че тази партия ще успее да се изчисти от тези зависимости, но очевидно няма как да си го признае публично в момента", изтъкна той.

"Тримата министри, за които е публична тайна, че са обвъзрани с ДПС, които Борисов се опитва да отстрани, са в ситуация, в която техните оставки са замразени. Натрупаха се твърде много вбесяващи хората факти, които показват до каква степен реалното управление на страната се осъществява от хора, които нямат легитимна власт и които използват като марионетки хората, които са на легитимна власт, за да прокарват своите искания и интереси. Всичко започна от разтварянето на завесана на парка "Росенец", за да се убедим напълно, че някаква територия се владее от почетния председател на ДПС", коментира Цветозар Томов пред "Хоризонт".

Няма реалистичен вариант в рамките на този парламент да се състави ново правителство. Възможен е опит за втори кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, което обаче изглежда обречена стратегия, поясни социологът, според когото "развръзката ще настъпи още през този месец".

Томов се спря и на версията "опит за печелене на време", за да може в игра на изтощение протестите да отслабнат, но по думите му няма признаци за това, напротив – протестите се разрастват. 

Ако младите на протеста не се разочароват и гласуват активно, това ще доведе до големи промени в политическия релеф на България, смята Цветозар Томов.

„Изборните технологии не са панацея, чрез която да се осигури провеждането на честни избори в България. По-добре да създадем ред, в който да въведем машинно гласуване и по това трябва да се работи от този момент, но не това е решаващо. Много по-важно е другото искане – за дистанционно гласуване“, изтъкна още Цветозар Томов.

Проблем на българската избирателна система според него е игнорирането на възможностите избирателите извън границата да упражнят своето избирателно право. „Трябва да мислим поне за вариант гласуване по пощата. Аз съм песимист, че този парламент, сегашната изпълнителна власт, ще положи усилия, за да реши тези проблеми“, допълни социологът. Цветозар Томов смята, че „ако протестната вълна се насочи в тази посока, ще възникнат някакви шансове те да бъдат решени“.

Само една партия няма да бъде засегната от гледна точка на електоралната й подкрепа – ДПС, която разчита на добре контролиран вот, посочи още Томов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени