Eмисия новини
от 23.00 часа

България отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.20 в 22:10
На Къкринското ханче започна програмата на Община Ловеч по отбелязване на 183 години от рождението на Васил Левски.
Снимка: БТА

България отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски. 

Кулминацията на честванията беше в родния град на Апостола на свободата - Карлово, където на тържествения митинг-заря слово произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Президентът Румен Радев беше в град Левски - единственият град в България с името на Апостола на свободата.

Рано сутринта в Карлово беше отслужена литургия в храма „Свети Николай“. На площад „Васил Левски“ бяха издигнати знамената на България и на Карлово и отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.  По традиция бяха посрещнати и участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.

В продължение на няколко дни 150 души - малки деца с родителите си, ученици и техните преподаватели, студенти, представители на неправителствени организации, туристи - ветерани заедно вървяха в 7 лъча през Стара планина по стъпките на човека, дръзнал да мечтае и воюва за обединена България.

Д-р Галя Цветкова, основен организатор на похода, за мотивите, с които хората се включват в инициативата, която е с 26-годишна история:

"Патриотизъм, преклонение пред делото на Апостола, най-вече това, което е направил, което е успял да обедини толкова хора да поведе след една идея и любовта към природата".

И тази година походниците огласиха площад "Васил Левски" с възгласи. И споделиха с какво ги вдъхновява личността на Апостола.

"Левски за мен е един от най комплексните сложни хора, неразгадани досега. И това, което най-много ми харесва, е, че всяка година когато идвам тук, откривам нови неща или си доизмислям нови неща, които ми помагат след това да бъда още по-добър човек".

С богата програма 183-тата годишнина от рождението на Апостола отбелязва и Националният музей „Васил Левски“.

183-тата годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана с гражданско поклонение и на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен на 27 декември 1872 година.

Пред Паметника на Левски в двора на ханчето бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото му.

"Подвизите му са пример за всеки българин". "

"Да чувстваме тая сила, дето си е дал живота. Толкова честен и откровен, бил с всичко, и с тефтерчето. Голям пример трябва да си вземат някои хора. Левски е гордост - единственият, дето е показал пътя на хората". "Той е светилището на България. Най-добрият човек, който е помислил за бъдещето на България, за хората на България.Всичко, което имаме сега, е благодарение на него".


Вечерта ще се проведе тържественият митинг - заря.

Единственият град в България с името на Апостола на свободата отбелязва своя празник. Тържествата са посветени на 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на селището Левски за град.Програмата започва от 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани на откритата сцена в центъра на града. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.