Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-и ден на антиправителствени протести

| обновено на 20.07.20 в 08:57
19
Снимка: Ани Петрова

Демонстрация под надслов „Окупация на Народното събрание. Всички вън“ се провежда край парламента на фона на предстоящото обсъждане на вота на недоверие в Народното събрание. 

Организаторите на акцията  - професор Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, призoваха във Фейсбук, недоволството от днес - 12-ия ден на протести, да премине в гражданско неподчинение.

За момента обстановката пред Народното събрание е спокойна, но демонстранти блокираха движението по бул. "Цар Освободител" пред сградата на парламента.

Протестиращи заявиха пред БНР, че с интерес ще следят дебатите по вота на недоверие и изразиха готовност да останат продължително време пред НС.

Намерението на организаторите е акцията пред Народното събрание да продължи три дни.

Оратори на протеста призоваха и за „блокиране работата на съдебната система“. 

Полицейското присъствие в района е засилено.  

Във Фейсбук по-късно от т.нар. Отровно трио анонсираха преминаването към гражданско неподчинение днес и написаха, че всички, които не могат да пътуват да се чувстват свободни да развихрят въображението си и да блокират ефективно всяка една държавна дейност там, където са.

Като естествени точки за блокиране са държавните и общински учреждения в цялата страна.



„Блокирайте важни кръстовища, пътища, магистрали, гари и летища“, пишат още те в социалната мрежа.

Репортерска проверка на „Хоризонт“ показа, че обстановката на централната гара и автогара в столицата е напълно спокойна въпреки призива за гражданско неподчинение. И на двете места има малко пътници, не се забелязва и засилено полицейско присъствие.

МВР няма данни за други блокади на протестиращи в София.

До момента няма информация и за организирани блокади в други градове на страната, каза Валентина Василева - доброволец към организацията на протестите: 

„Към момента е спокойно…Всички чакат оставка на правителството…Има вътрешна организация да не се случат провокации или сблъсъци, поне към момента“. 

От МВР обявиха по-рано, че са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността в столицата и призоваха протестиращите да действат в рамките на закона. Заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов:

„Нека се скандира, нека има транспаранти и плакати, но всичко трябва да остане в рамките на закона. МВР затова е МВР да опазва обществения ред - да не допуска нарушения и престъпления и да осигури нормалната работа и нормалното функциониране на институциите. Ние сме предприели необходимите действия по опазване на обществения ред, но основното, което искаме да призовем всички е: Запазете протеста мирен“.


В Пазарджик обстановката е спокойна, не се очакват  организирани блокади на пътища и сгради, съобщиха от полицията. 

Група протестиращи ще се включат към хората пред парламента в София.

Георги Кацаров, който е един от организаторите, заяви:

„Няма как да излезем един-двама човека. Липсата на работа, на социален избор принуди младите хора да напуснат града. И тъй като няма хора, няма и протестиращи – няма кой да дойде“. 

Малобройни прояви имаше пред обед и в Царево, и в Бургас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна