Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания преустанови споразуменията си за екстрадиция с Хонконг

Акция в подкрепа на Закона за националната сигурност на Хонконг - 30 юни 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство преустанови "незабавно и за неопределено време" споразуменията си за екстрадиция с Хонконг, след като Китай наложи на територията суров нов закон за националната сигурност, предадоха "Асошиейтед прес" и "Франс прес". В момент, когато напрежението между Лондон и Пекин се засилва, британският външен министър Доминик Рааб заяви, че изпитва опасения от новия закон и от предполагаемите нарушения на човешките права в Китай, особено по отношение на уйгурското малцинство. Наложеното на Китай ембарго върху доставката на "потенциално смъртоносни" оръжия ще обхване и Хонконг, допълни Доминик Рааб.

Правителството на премиера Борис Джонсън вече подложи на критики решението на Китай да наложи на Хонконг нов закон за националната сигурност. Великобритания обвини Пекин в сериозно нарушение на Съвместната декларация от 1997 г., с която контролът над Хонконг беше върнат на Китай, и Лондон заяви, че ще създаде специална процедура за облекчено получаване на гражданство за до 3 милиона жители на бившата британска колония.

Пекин възрази срещу това решение. Китайският посланик във Великобритания Лю Сяомин неотдавна го нарече "груба намеса" във вътрешните работи на Китай и отрече обвиненията за нарушения на човешките права на уйгурите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна