Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР разпространи записи от спирането на метрото в понеделник

Снимка: БГНЕС

Под наблюдението на Софийската районна прокуратура продължава работата по случая със спирането на метрото на станция „Свети Климент Охридски“. Бившият депутат Минчо Спасов и още един мъж на 29 години, които според МВР са участвали в спирането на метрото вчера, са с повдигнати обвинения за хулиганство. Те са с наложени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1500 лева. 

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви:

"Видеозаписите, които са ни предоставени около 19 часа е установено едно от лицата, което напълно отговаря на записите, заснети от охранителните камери. Лицето е отведено в първо РПУ за съпричасността към това хулиганско действие. На по късен етап е установено и другото лице, което напълно отговаря на записите от охранителните камери. Едно такова действие застрашава живота  и здравето на гражданите като се има предвид, че като се изключи електрозахранването има данни, че една мотриса е останала вътре в тунела".

Според директора на столичния метрополитен професор Стоян Братоев, четирите бутона за безопасност няма как да бъдат обезопасени и хората да нямат достъп до тях.

"В края на този тип метра на пероните има т.н. бутон "Безопасност". На станцията  има четири такива бутона в двата края на всеки от релсовите пътища, то трябва да се прави, когато има  потребност. Такава потребност вчера не е имало".

Мъжете били установени като визия и чак тогава са задържани. От СДВР са категорични, че това са хората, които са извършили това деяние, а в отговор на въпрос - била ли е осигурена адвокатска защита на Минчо Спасов, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обясни, че още от първия момент, в който той е поискал такава, са били допуснати трима адвокати в сградата на Първо РПУ .

От СДВР обясниха, че ще продължат да преглеждат камерите и записите от тях, за да разберат кой е третият участник е и да бъде задържан. 

Всички записи можете да видите тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна