Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поморие - културен и лечебен туризъм на брега на Черно море

Снимка: Община Поморие

Основан през V век пр. Хр., град Поморие привлича с безбройните си забележителности – исторически местности, природен резерват, редки видове на флората и фауната. Разположен е на скалист полуостров, вдаден на 3.5 км в Черно море, близо до Бургас и Несебър. Съвсем тесен провлак го свързва с Бургаската низина. 

От три страни (юг, изток и североизток) градът е заобиколен от морето, а Поморийското езеро е на север. То пък е на прелетния път Виа Понтика и на територията му са установени над 250 вида птици. 

Поморийското езеро е източник на лечебната черна лиманна кал, в която се съдържат ценни за човешкия организъм химически елементи. Край Поморие се намират прочутите солници, а производството на „бялото злато“, както в древността наричали морската сол, е причина за създаването на първото селище по тези земи, наречено Анхиало.

Символите на днешния град - черна кал и бяла сол, романтични кътчета по крайбрежието, балнеолечение и – разбира се – производството на една от най-големите винарски изби на Балканския полуостров… Научете повече за възможностите за почивка, които предоставя Поморие, от публикацията на Румяна Цветкова Поморие – трезор на черно и бяло злато.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.