Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден антиправителствен протест в столицата

Малка група протестиращи блокира за около час Орлов мост

| обновено на 21.07.20 в 23:25
Снимка: БТА

За втора поредна вечер, след 21:00 часа антиправителственият протест прерасна в традиционното шествие.

След като преминаха покрай Съдебната палата, протестиращите поеха по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски", за да стигнат до Ректората на софийския университет "Св. Климент Охридски".

Малка група протестиращи блокираха  Орлов мост за около час, като пропускаха само автобусите на градския транспорт, но не и леките автомобили.

Друга малка част от хората в шествието се върна обратно в зоната на "триъгълника на властта", където останаха част от протестиращите в очакване шествието да се завърне в началната си точка.

Протестиращи блокираха Орлов мост

За поредна вечер демонстрантите се спряха пред сградата на БНТ и поискаха оставката на нейния генерален директор Емил Кошлуков заедно с тези на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев.

Малко преди полунощ приключи 13-тият ден на антиправителствени протести в София без сериозни инциденти или сблъсъци.

По-рано тази вечер хиляди отново протестираха в т.нар. "триъгълник на властта". Движението по булевардите “Дондуков“ и “Цар Освободител“ беше спряно.

Около половин час протестиращите скандираха за оставка на правителството на Бойко Борисов пред централния вход на сградата на Министерския съвет, където е разположен плътен полицейски кордон, след което се върнаха към изградената за протеста трибуна.  .

Чуваха се мощни скандирания “оставка“ и “Бойко вън!“. Площадът се огласяше от вувузели, от тъпаните и от свирките на множеството.


Исканията на гражданите остават непроменени: оставка на премиера Бойко Борисов и кабинета му, оставка на главния прокурор Иван Гешев, приемане на машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание, което да ореже правомощията на главния прокурор.

Оставката на едни министър няма да промени нищо, искаме оставка на цялото правителство, настояваха протестиращите.

Първо оставка трябва да подаде главният прокурор Иван Гешев, като протестиращите скандираха: "Без каскет!".

Тази власт трябва да се махне, няма да се уморим, време е за гражданско неподчинение, призовават участниците в протеста.

Тази вечер мотото на протеста беше “Доверие сме ние - мафията вън!“.

Какво мотива хората да излязат на протест за 13-и пореден път:

"Аз също съм се върнала преди няколко години в България с огромната надежда и обещание, че промяна има, но разочарованието е голямо“.

“Днес парламентът направи така, че правителството оцеля, а това е нормално, защото БСП им иска оставката, аз не искам БСП да им иска оставката, искам народа да им иска оставката. Първо трябва да се направи една лустрация, да се изчистят всичките партии от бивши ДС, БКП и така нататък и да се подберат читави хора с образование, интелект и с чувство за справедливост".


По-рано през деня в района на Президентството се преместиха протестиращите, останали от сутрешната акция пред Народното събрание по време на отхвърления вот на недоверие на правителството.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна