Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Парламента по време на вота на недоверие на правителството

| обновено на 21.07.20 в 15:28
Снимка: Ани Петрова, БНР

Пред Министерския съвет продължава протестът с настояване за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Докато депутатите гласуваха вота на недоверие, под прозорците на парламента се бяха събрали протестиращи с искане за оставката на правителството и главния прокурор. След това демонстрацията се премести пред Минстерския съвет.

В девет сутринта започна протеста под наслов "Мутрите вън".  В ден 13 организаторите нарекли себе си "Отровното трио" призоваваха от трибуните за оставките на Борисов и Гешев.

Стотиците събрали се пред парламента изчакаха и гласуването вътре в народното събрание на вота на недоверие срещу кабинета "Борисов-3", а след като бе обявен и резултата хората коментираха, че ще продължат с действията си.

"Не можем да живеем повече така - най-бедната и най-корумпираната държава".

“Няма значение кой ще управлява. Важното е всеки, който е на власт да знае, че при всяка грешна стъпка, ние ще сме тук".

От трибуната на протеста говори и Минчо Спасов, който снощи беше задържан от органите на реда заради спирането на движението на влаковете в метрото.

По-късно протеста се премести пред сградата на правителството, където движението остана блокирано за повече от час, но вече е възстановено.

В момента протестиращите са на малки групи, но скандирания "Оставка" и "Мафия" не се чуват.

Няколко са плажуващите, които са легнали на жълтите павета пред сградата на президентството и се препичат на слънце.

По-рано протестиращите в София посрещнаха с възгласи "оставка" и освирквания преодоляването на вота на недоверие в парламента. Те заявиха, че ставащото в Народното събрание събрание няма значение, защото исканията им за оставки остават, както и протестната им демонстрация.

"Няма изненади. Всички знаехме, че това ще се случи точно по този начин и на практика не сме изненадани. Този вот на недоверие няма нищо общо с нашия вот на недоверие! Нашият ще мине", каза протестираща за БНР.

На протеста се забелязваха и знамена на синдикат "Защита".

Очаква се 13-ият по ред протест да премине в гражданско неподчинение, каквато заявка дадоха обявилите се за организатори Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. 

През изминалото денонощие до окупация на ключови сгради в София не се стигна заради масираното полицейско присъствие, което отцепи държавните сгради в широк периметър. И все пак протестиращите изразиха недоволството с пресичане на пешеходната пътека пред парламента и блокиране на една от линиите на метрото.

След което в Първо РПУ сред задържаните се оказа и бившият депутат Минчо Спасов. Исканията остават същите. Оставка на правителството, оставката на главния прокурор, изгонване на мафията от управлението.

Без сериозни нарушения на реда са преминали протестните действия вчера в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Четирима души са отведени в столични районни управления. Двама 16-годишни младежи, единият от които без документ за самоличност, са палили факли по време на шествието, и по-късно са предадени на родителите им. Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени