Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест “Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джудета“ в София

Ресторант "Осемте джуджета"/София
Снимка: БНР

Паралелно с 13-тата вечер на протест в т.н. "триъгълник на властта" ще се проведе друга демонстрация пред столичния ресторант "Осемте джуджета" в столицата, споменат като място за срещи в едноименното журналистическо разследване на Антикорупционния фонд.

Събитието е организирано в социалните мрежи от Гражданско сдружение "Боец" под надслов "Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джудета".

След масовото плажуване на “Росенец“, масовото пиене на кафе с Делян Пеевски, дойде ред и на “Масово пиене на евробира с Петьо еврото и осемте му джуджета“, казват организаторите и приканиха съмишлениците си да дойдат пред ресторанта, добил популярност чрез публикуваното миналия месец разследване на Антикорупционния фонд.

В него собственикът на асансьорната фирма “Изамед“ Илия Златанов разказва за перфектно работеща машина за търговия с влияние, като разследващите и прокуратурата се задействат мълниеносно чрез посредничеството на бившия следовател Петър Петров, известен като Петьо еврото, а срещу услугата превземат част от бизнеса на този, чието положение уж се намесват да оправят.


“Ние сме твърдо решени да не допускаме това повече да се случва, искаме да покажем, че няма недосегаеми хора. Ние сме тук и ще бъдем на всяко друго място, от което властта се управлява“, казват участници в демонстрацията.

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов се обърна за втори път днес с призив към главния прокурор и членовете на ВСС, по време на събитието пред заведението “8-те джуджета”, станало известно след разследването, с което АКФ разкри корупционни зависимости в съдебната ни система.

“Понеже трябва да вярваме в доброто. Трябва да вярваме, че в България има прокурори, които имат смелост да погледнат фактите в очите, искам да пробвам да направим един, както се казва на прокурорски език, “следствен експеримент”. И след като от Варна попитах Гешев “Чуваме ли се?” и изведнъж ВКС се самосезира, искам да направя същото сега тук, от 8-те джуджета, и да кажа: “Гешев, чуваме ли се оттук? Чуваме ли се от 8-те джуджета? Чуваме ли се относно необходимостта да се провери дейността на Пепи Еврото, твърденията, че има твърде близки контакти с елитни прокурори от специализираната прокуратура?”

Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” припомни, че е сезирал ВСС с искане да започне дисциплинарна проверка на твърденията на Златанов, защото това е единственият начин да бъде осигурено сравнително обективно разследване на тема, в която е засегнат и главния прокурор.


“Тогава казах, че ако те не се сезират по нашия сигнал, по-добре да се прекръстят на 25-те джуджета, защото по същия начин, по който този ресторант е превърнат в една фасада за тази съмнителна дейност, ВСС като институция е фасада за всички тези нередности и този криминалитет, който днес се нарича прокуратура в България”.

Иванов поясни, че говори за 25 джуджета, защото цялата институция, независимо от конкретния й състав, е отдавна превърната във фронт, във фасада на мафията.

“Хората, водени от Лозан, които оказват съпротива, са герои и аз искрено им се покланям, но смятам, че  ВСС като институция е превърнат в 25 джуджета”.

Той припомни също, че Пепи “Еврото” е човекът, който като следовател е замазал Цанков камък и е работил в близко сътрудничество с Ангел Александров, следователят от ДС, разследващ Ахмед Доган.


“Борисов има всички политически причини да подаде оставка сега, за да оцелее политически. Той обаче не го прави, защото не е свободен човек. Във всеки един момент може да бъде превърнат в публична изкупителна жертва, например заради пачките с пари, които бяха снимани в неговата спалня и за които няма публично обяснение, няма и разследване.” - заяви Христо Иванов.

Участниците в протеста биха само бирата, която си донесоха, защото ресторантът беше затворен. След това те се присъединиха към протеста в т.нар. "триъгълник на властта".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна