Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата започва проверка по казуса „Осемте джуджета“

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура започва проверка на твърденията на съсобственика най-големия производител на асансьори в България „Изамет“ Илия Златанов, че бизнесът му е бил завзет, след като потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. 

От държавното обвинение лаконично информират, че проверката ще изяснява има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Какво каза Златанов в разследване на Антикорупционния фонд?

Разследването на Николай Стайков е озаглавено „Осемте джуджета“, както се казва и столичният ресторант, в който Златанов се е срещал с Петров. В него той разказва, че след конфликт за фирмената собственост със съпругата му и неговия син, който не успява да разреши чрез официалните институциите и се стига до спиране на дейността на фабриката, негов съсед го насочва към Петров. 

Бившият шеф на специализираното следствие е представен като "малко скъпчия", но пък можел да му помогне. Следва бърза реакция на институциите, повдигане на обвинения. Цената на помощта обаче е била половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“, разказва Златанов и цитира Петьо Еврото:

„Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята“. 

Бизнесменът подписва и напуска България. 

В интервюто казва, че на срещите в „Осемте джуджета“ били споменавани имената на депутата от ДПС Делян Пеевски, на главния прокурор Иван Гешев, на вътрешния министър Младен Маринов, чийто брат твърди Златанов бил шофьор на Петьо Петров.

А пред ресторанта, който ексследователят ползвал за офис виждал бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек и шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

доц. Петър Чолаков

Играе ли прокуратурата политически и в услуга на управляващите

Президентът и премиерът имат съвсем различна представа за това как трябва да се прави политиката в България и тези престрелки не са спрели от самото начало на мандата на господин Радев. Напоследък имаме известни развития. От една страна..

публикувано на 25.06.20 в 13:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Петър Балкански: Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието

Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието и  този успех е съпоставим с англоезичните университети. Това каза пред БНР проф. Петър Балкански, който получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на..

публикувано на 23.07.24 в 15:59
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Собственикът на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за 3 години

Фирма-собственик на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за срок от три години. Договорът бе подписан днес, като от Общината поемат ангажимент за следващия летен сезон съоръжението да функционира на пълен капацитет...

публикувано на 23.07.24 в 15:21

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

От Фондация "Заедно в час" ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира..

публикувано на 23.07.24 в 14:01