Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стоилчев:

Неглижирането на Covid проблема идва от объркващите послания

Снимка: БТА

Неглижирането на проблема за мен идва от разнопосочните послания, които хората, ангажирани със справянето с кризата (отправяха към обществото-б.р.)“, каза пред БНРсоциологът Георги Стоилчев. Той участва с коментар по повод започващата поредица от уебинари (Science in the Crisis), анализиращи как Covid пандемията се преживява от обществото.

“Разбира се, никой не е длъжен да разбира от световни пандемии, последната такава огромна е била преди 100 г. и най-вероятно са останали много малко живи хора, които си спомнят за оня момент, вероятно са единици. Неглижирането за мен идва от разнопосочните послания, които хората, ангажирани със справянето с кризата – дали са медицински специалисти, или са икономически водещи, е без значение. Посланията, които правят, са във всички възможни посоки и това обърква хората“, обясни той в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

Ще търсим основно възможност хората да зададат въпроси такива, каквито ги вълнуват. Със специалисти, които да отговорят по тези въпроси, да отговорят непрофесионално разбира се, тъй като и ние не сме специалисти по заразни болести, но пък се опитваме да превеждаме всички теми около Covid– първо, касаещи заразените, възможностите за лечението, след това фалшивите новини, които опровергаваме, които непрекъснато ни заобикалят по темите за коронавирус и накрая икономически последствия от кризата и решаване на тези последствия“.

Въпросите

“Къде и как протича лечението в София, какви са възможностите на здравната система да поеме последствията от непрекъснатия брой растящи заразени“, каза още социологът и допълни:

“Според мен една от основните причини за вече неприемането, дори отричане на съществуването на вируса, особено крайното отричане, а и невзимането насериозно на заразата са и повод да стигнем до необходимостта да се провежда тази информация по всички възможни канали, така че хората да осъзнаят, че това не си е тръгнало за съжаление от нас и ако не направим нещо, ще продължи още много дълго да седи при нас“.

Формата

Дългите пресконференции не са най-добрият вариант, но пък и тоталната им липса, мисля че е другата крайност. Трябва да преодоляваме по някакъв начин индивидуално и ние потърсихме възможност да го направим, създадохме инициативата Science in the Crisis, с мой приятел много близък доктор по социална медицина. Надяваме се това да има успех, защото обществото трябва да получава информация, която да е конкретна и да не бъде обременявана. В крайна сметка много ли са 5% или 7%, могат да кажат специалисти“.

Интервюто с Георги Стоилчев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна