Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания вече не се надява на търговска сделка със САЩ до края на годината

Правителството на Великобритания изостави надеждата да постигне търговско споразумение със САЩ преди късната есен, когато ще се проведат американските президентски избори, като британски официални лица обвиняват коронавирусната пандемия за слабия напредък в преговорите, съобщава в сряда "Файненшъл таймс".

Премиерът Борис Джонсън и британският търговски секретар Лиз Трус се надяваха да сключат бързо споразумение до края на лятото, което можеше да бъде приветствано като първа ранна победа за Обединеното кралство след напускането на Европейския съюз през януари. За последните 40 години Обединеното кралство нямаше никакви двустранни търговски сделки, тъй като всичките търговски взаимоотношения на страните членки на ЕС се осъществяваха през Брюксел.

Данни на висшите представителите на властта в Лондон обаче сочат, че не е възможно да се осъществи цялостна сделка със САЩ преди американските президентски избори в началото на ноември, тъй като двете страни продължават да имат спорни точки и най-вече дали да се разрешат или не американски селскостопански стоки на пазара на Обединеното кралство, пише "Файненшъл таймс".

Третият етап на двустранните разговори ще започне чрез онлайн видео среща следващия понеделник, но не се очаква да бъде постигнат пробив по нито един от спорните въпроси.

"Файненшъл таймс" напомня, че през септември 2019 г. представителите на британската власт заявиха пред вестник "Сън" (The Sun), че сделката със САЩ  може да бъде приключена до юли 2020 година.  "Политическата воля е налице и от двете страни могат да постигнат сделка до юли. За нас това ще бъде голям успех", заявиха тогава те.

Дори и през януари тази година британските управляващи бяха уверени, че е възможно да се постигне двустранно споразумение още през лятото.

Но в последния месец имаше промяна в езика на властта в Лондон, като търговският секретар Лиз Трус заяви пред британски депутати, че правителство "няма да бърза със сделката и тя няма краен срок“.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, който е основен преговарящ от страна на Вашингтон, допълнително парира надеждите за евентуална двустранна сделка преди ноемврийските президентски избори.

"Това ще бъде много, много, много кратко време. Мисля, че е малко вероятно това да се случи", заяви преди дни г-н Лайтхайзър пред американските законодатели, подчертавайки, че всяка сделка би трябвало да получи одобрение от Конгреса на САЩ. "Почти невъзможно е, освен ако членовете на Конгреса не решат, че искат да направят нещо изключително", отбеляза той.

Според цитираните от "Файненшъл таймс" британски длъжностни лица, дискусиите са забавени първо от забавяне на процеса на Брекзит (излизане от ЕС), след което от коронавирусната пандемия. Те обаче настояват, че Лиз Трус и Робърт Лайтхайзър постигат напредък и между тях има добра "химия" за разлика от водещите преговарящи между Великобритания и ЕС.

Правителстовото на Борси Джонсън подчертава, че в преговорите със САЩ се търси "силна защита" на публичните компании на Обединеното кралство и на Националната здравна система (NHS), и да се запазят прекомерните изисквания за клиентите и служителите - заедно с храненето и хуманното отношение към животните.

Това са фактори за съперничество с американските преговарящи, които се нуждаят от по-голямо навлизане на британския хранителен пазар, което обаче предизвика реакция от фермери и депутати във Великобритания.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо спомена за преговорите, когато се срещна във вторник с Борси Джонсън и с различни висши британски политици в Лондон. Изказвайки пред пресата, той заяви, че преговорите "трябва да приключат възможно най-бързо".

Сам Лоу, старши анализатор в Центъра за европейска реформа, заяви, че мисълта за търговско споразумение между Великобритания и САЩ през последните месеци е "отпаднала от дневния ред на британското правителство".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени