Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяха вдигнати блокадите на възлови кръстовища в столицата

Снимка: БТА

Два часа протестиращите срещу кабинета "Борисов" бяха блокирали движението на 7 ключови кръстовища в София. Градският транспорт промени маршрутите си заради спряното движение. Протестиращите скандираха "оставка" и настояваха за нови парламентарни избори. Въпреки засиленото полицейско присъствие, до сблъсъци с протестиращите не се стигна. 
Основният говорител на кръстовището на булевард „Дондуков“ и „Раковски“ беше бившият депутат и лидер на партия „Волт" Настимир Ананиев. Той припомни, че правосъдието е основна част от обществения живот. И подчерта важността от това например човек да може да подава индивидуална конституционна жалба. Без тази конституционна жалба няма как да се оплачем от иначе гарантираното от Конституцията право за достоен живот, обясни Ананиев. Затова и правосъдната система е в основата на всичко, за което може да се замислите, посочи той. Друга тема от изказването му беше стимулирането на малкия бизнес е на уведомителен, а не на разрешителен режим. Това означава, че в България той може да бъде смачкан. Иначе, хората стояха в полукръг близо 2 часа на кръстовището на „Дондуков“ и „Раковски“. 
Имаше много тъпани, вувузели, свирки. Заради шума, който се вдигна, една жена дойде да им направи забележка, че е вече е късно и че след 22 часа не би трябвало да се вдига шум. Протестиращите изкоментираха, че тя може би е член на ГЕРБ и че вероятно съжалява, че техния коалиционен партньор Валери Симеонов не е на мястото на протеста, за да забрани шума, като направи с дискотеките по морето. Отговорът на критиките на жената беше още повече шум и заглушаване на недоволството й. 
През цялото време от четирите краища на булевардите „Дондуков“ и „Раковски“ идваха автомобили, но полицията указваше на шофьорите да обърнат колите, защото през кръстовището не можеше да се премине. Мина обаче една линейка, която протестиращите пропуснаха. Малко по късно трамваите от Дондуков и тролея от улица „Раковски“ бяха пропуснати. А мотивът беше, че и водачите на превозните им средства се прибират от смяна. Почти към края на събирането протестиращите благодариха на полицията и ги поздравиха за това, че "си вършат добре работата". 
Малко преди края на протеста на „Дондуков“ и „Раковски“ към него се присъедини група, в която разпознах бившия депутат на БСП Борис Цветков. Той е известен от протестите през 2013-а година срещу кабинета „Орешарски“. Именно Цветков, който тогава беше депутат от левицата, дойде да се противопостави на блокадата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", организирана от "ранобудни студенти", които бяха против правителството „Орешарски“. Сега, групата, в която беше Борис Цветков, дойде от друга блокада на „Васил Левски“ и „Дондуков“. По-късно бившият вече депутат каза, че по едно и също време – малко слез 23 часа и тази блокада е била вдигната. Хората от протеста на „Дондуков“ също се разотидоха малко след 23 часа, но си обещаха пак да се съберат, за да протестират срещу правителството на ГЕРБ.

Блокадата на кръстовището "Орлов мост" падна около 23:30. Протестът започна в 17 часа пред сградата на Президентството. Всичко беше спокойно, хората не скандираха. Около 19 часа те затвориха движението по булевард "Цар Освободител", а след това и булевард "Дондуков" за движение на превозни средства. Те се събраха пред Министерски съвет, пред която имаше полицейски кордон и започнаха да скандират "Оставка" и да хвърлят рула с тоалетна хартия по сградата. Към протестиращите там се присъединиха и онези, които по-рано хвърляха каскети пред сградата на Съдебната палата. Имаше музика пред Триъгълника на властта. Ораторите призоваха протестиращите да се разделят на седем лъча и да блокират възлови кръстовища в центъра на София. Беше затруднено движението и превозните средства на градския транспорт промениха маршрутите си с цел хората, които се прибираха към домовете си, да имат начин да се придвижат. Седемте кръстовища  в центъра на столица бяха освободени за движение на пътни превозни средства след 23 часа. Протестиращи споделиха пред репортера Евелина Стоянова:

"Много хора вече са на предела на нервите си, след като вече 14-и ден продължаваме да повтаряме абсолютно едни и същи искания, те продължават да се правят, че не ни разбират какво искаме, а нещата са изключително прости - искаме оставка на правителството, ставка на главния прокурор, електронно гласуване, машинно гласуване, реформа в съдебната система."

Готови ли сте на диалог с представители на правителството?

"Аз не мисля, че има какво да си кажат протестиращите с правителството, освен "оставка"."

"На плаката пише, че много ни е срам от премиера и от цялото управление на държавата и просто искаме да се махнат. Мразим ги безкрайно, искаме веднага да подадат оставка и да разчистят пътя за нови избори."

"Виждам само зло и хвърляне на прах в очите. Изключително повърхностни са резултатите, то се вижда. В дълбочина, в същината си идеологията на на сегашното управление е куха и гнила."

"Правим го за децата, за тяхното бъдеще. Надяваме се да живеят в по-добри условия, в много по-добри от това, на което сме свидетели през последните 12 години."

"Трябва да дойде моментът, в който или ще се реформира прокуратурата или ние ще ставаме все повече."

 "Политическата обстановка е смразяваща и отчайваща. Жалко ми е, срамувам се, че имам такъв премиер и че не малка част от сънародниците ми подкрепят такъв премиер. Срамувам се от главния прокурор, но съм горд, че съм българин."

"Стига кражби и България да тръгне по нормален начин да се развива като нормална държава."
Снимки: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна