Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващите истории на великите българи

Делян Момчилов
Снимка: Личен архив

Има българи, за чийто живот си заслужава да се говори. Това са всички тези български умове и велики личности, които са живели и работили, понякога при много по-тежки условия от нас. За много българи в днешно време те могат да послужат и като вдъхновение. 

“Интереса ми към историята запалиха баба ми и дядо ми, но не към класическата история, а история на науката, история на изкуството, история на приключенията, на географските открития”, казва писателят Делян Момчилов, автор на книгата “Българите! Забравените постижения”.

Една от любимите истории на Делян Момчилов е тази на Асен Йорданов – български изобретател, инженер и авиатор, смятан за основател на авиоинженерството в България, който има и съществен принос в развитието на американската авиация.

Българската личност, която е била най-близо до получаването на Нобелова награда, е ядреният физик д-р Елисавета Карамихайлова. Тя е първият български дипломиран ядрен физик. Работила е с бащата на ядрената физика Ърнест Ръдърфорд в Кавендишката лаборатория на Кеймбриджкия университет, Великобритания. Нейните постижения са не само научни. Тя става и първият хабилитиран преподавател по физика в България, а в средата на XX в., благодарение на едно нейно изследване е открит неутронът. 

“Защо не се е явила на конкурса за номинация – историята мълчи, обаче аз съм чел доста български и английски източници, където тя се посочва, а откритията ѝ са безспорен факт”, казва Делян Момчилов.

Според автора преходът през последните 30 години ни е отдалечил от познанието, но вече сме свидетели на промяна.

Чуйте целия разговор на Боян Бочев с Деян Момчилов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна