Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домати и ролки тоалетна хартия към сградата на МС на вчерашния протест в столицата

| обновено на 26.07.20 в 08:17
Снимка: БГНЕС

Протестът в София снощи завърши по-рано заради поройния дъжд. Преди това обаче демонстрантите за пореден път поставиха исканията си със скандирания "Оставка", а към сградата на Министерския съвет полетяха рула тоалетна хартия и домати.

За 17-та поредна вечер протестиращите се събраха пред президентството. Протестите отново са под надслов: "Да си върнем демокрацията“.  Протестиращите искат оставката на правителството и главния прокурор.

Поройният дъжд прекъсна протеста пред сградата на Министерски съвет.

Вчера към сградата на Министерския съвет полетяха рула тоалетна хартия и домати:

"Всички сме единодушни, с еднакво мислене - това правителство да си подаде оставка, което въобще, то нито ни чува, нито ни  вижда. Г-н Борисов трябваше преди да почнат тези протести, той трябваше да си подаде оставката. Но, ние за него сме тулупи. Пенсионерите са лошият човешки материал, но за радост вече се събудиха и тулупите и лошия човешки материал“.

“Принципите на демокрацията в България са тотално нарушени. Трите стълба - изпълнителна, съдебна и законодателна власт са се слели в едно. Няма го това разделение, няма независимост на властите и от там идва основният проблем“.

"Държавата е превзета от мафия Доган и Пеевски, които дърпат конците на Борисов. От там насетне, това, което се иска е лустрация да се направи. Ревизия на цялото управление, 10-годишно до момента, защото много пари се изкрадоха от еврофондовете - над 300 милиарда - не се вижда, къде са отишли реално погледнато. България прилича на Батак. Гешев и предшественикът му Цацаров да се разкарат, защото само пречат и покриват кукловодите, които ги споменахме вече Доган и Пеевски. Висшият съдебен съвет също трябва да се разтури, защото той успя с това единство, което е там да назначи Гешев“, коментираха участници в демонстрацията.


Организаторите призоваха за ефективна стачка, като това ще стане следващата седмица.

В сряда се готви гражданско неподчинение, призова адв. Хаджигенов. По думите му оставката може да се получи и по друг начин, освен протест пред сградата на властта.

Прочетен бе и апел към президента и граждански организации.

Настоява се за електронни избори и промяна на Конституцията с възможност за дистанционно гласуване.

Поройният дъжд обаче прекъсна проявата. Част от протестиращите се разотидоха, а малки групи останаха на жълтите павета за да се разходят по улиците на столицата.

Протести имаше още в Пловдив, Ямбол, Бургас и други градове на страната.

Снимки: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна