Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профилактичните прегледи на зрението трябва да започнат в най-ранна детска възраст

Снимка: Асоциация „Грижа за пациента"

Профилактиката на зрението трябва да започне още от най-ранна детска възраст, съветват офталмолозите. Според тях родителите трябва да потърсят консултация, когато детето е на 6 месеца. Това е периодът, в който лекарите могат да се ориентират за общото очно състояние на детето. Следващият обстоен преглед трябва да бъде на 3,5 години, след това в предучилищна възраст.

"Установяването на очни проблеми в тази възраст ни позволява да концентрираме усилията си и да помогнем за възстановяване на зрението. Най-честият проблем, с който се сблъскваме, това са рефракционните аномалии или нуждата от очила, като неносенето на очила в тази възрастова група най-често води до развитие на амблиопия - мързеливо око, и това е най-сериозният проблем, тъй като мързеливото око, подобно на глаукомата при възрастни, много често няма никакви външни прояви, децата не разбират, че имат проблем. Проблемът го установяват, когато пораснат, обикновено, когато закрият едното око, тогава установяват, че не виждат с другото око", каза доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница в София.

Мързеливото око означава намалена зрителна острота, много рядко се срещат случаи, при които зрението на засегнатото око е толкова ниско, че практически пациентът да не вижда с него. Амблиопията сама по себе си не води до слепота, каза доц. Оскар. 

До 12-годишна възраст е добре детето да посещава профилактично офталмолог всяка година. Задължителни са и прегледите след 50-годишна възраст, когато значително се увеличава честотата на заболявания като глаукома, диабетни промени и макулна дегенерация, чиято честота нараства основно сред 60-годишна възраст. 

Според доц. д-р Александър Оскар глаукомата и макулната дегенарация при възрастните може да доведе до необратима загуба на зрението.

"Всяко едно заболяване има лечение, стига да се хване в ранен етап в началото. Макулната дегенерация протича в две основни форми - суха форма и влажна форма. През последните няколко години фармацевтичните фирми и медицината като цяло инвестираха огромен ресурс за намиране на медикаменти, които могат поне да забавят прогресията на макулната дегенерация, тъй като прогресиралата макулна дегенерация води до тотална, необратима загуба на зрение", допълни доц. д-р Оскар.

Глаукомата е много коварно заболяване, защото обикновено пациентите усещат, че има някакъв проблем, когато глаукомата е прогресирала до степен, когато необратимо е увредила значителна част от зрението на пациентите.

В периода от 15 до 30 юни в Александровска болница се проведоха безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация. Прегледани са над 320 възрастни пациенти.

"Като целенасочено търсихме макулна дегенерация, глаукома, както и диабетни промени, диабетна ретинопатия и при приблизително една четвърт от пациентите, при около 85 души,  установихме изменения, които наложиха допълнителното провеждане на изследвания, съответно потвърдиха наличието или на глаукома, или на макулна дегенерация, или на диабетни промени в очните дъна", подчерта специалистът.

Българското национално радио е медиен партньор в информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциация "Грижа за пациента" и Българското офталмологично дружество.

Интервюто на Поли Начева с доц. д-р Александър Оскар можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени