Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Имаме системен проблем с качеството на работата на регулаторите

Мерките на правителството са закъснели, смята икономистът

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Икономистът Мартин Димитров коментира в предаването „Преди всички“, решението на съда да отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“. Според Димитров то показва, че комисията е допуснала съществени нарушения, не е извършила задълбочено проучване и на практика е игнорирала своите правила.

Проблемът според него е в начина на избиране на регулаторите в България и начина, по който тази КЗК е била избрана.

 „Имаме системен проблем с качеството на работата на регулаторите, защото трябва да бъдат търсени хора с изключителна репутация и да правят правилните неща“.

Димитров припомни и проверките на пазара на горива от КЗК, които не доведоха до нищо съществено.

„Многократно исках оставката на предишния състав на КЗК, на сегашния не виждам и смисъл да искам оставката, защото нищо по-добро не може да се случи, ако се избира от този парламент. Само по себе си е проблем, че съществуват съмнения“.

Мартин Димитров определи новия пакет от социално-икономически мерки, които се очаква обсъди управляващата коалиция, като отчаян ход за спечелване на време и отлагане на протестите.

„Опитват се да изнесат увеличаването на пенсиите по-рано, опитват се да окажат и помощ на бизнеса, но тези мерки са безкрайно закъснели на фона на всичко, което се случи с Covid-19. Българската държава действаше много бавно и мудно разпредели своята финансова помощ.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна